İZSU Genel Müdürlüğü’nün 10 yılda döşediği içme suyu, kanal, yağmur suyu hattı ile dere ıslahlarının uzunluğu 4 bin kilometreyi buldu.
İZSU’nun altyapı yatırımlarının çoğu, yıllardır alt yapı yatırımı alamadığı için çevre sorunlarıyla boğuşan ve Büyükşehir sınırlarına 2004 yılından sonra dahil edilen Kemalpaşa, Bayındır, Torbalı, Seferihisar, Menderes, Selçuk, Urla, Menemen, Foça ve Aliağa ilçelerinde gerçekleştirildiği açıkandı. Bu ilçelerde mahalle ve köyler sağlıklı ve kesintisiz suya, kanal sistemine kavuştu. Kansere neden olabilecek asbest borular sökülerek yerine sağlıklı ve uzun ömürlü borular döşendi. Eskiyen içme suyu depoları yenilendi, yeni kuyular açılarak yaz aylarında yaşanan su sıkıntısı giderildi. Taşkınlara neden olan dereler ıslah edildi. 20 köyde 1 milyon 245 bin liralık yatırımla arsenik veya demir ve mangan arıtma tesisleri kurularak sağlıklı su verilmesi sağlandı. 63 köydeki su depolarına “güneş enerjili otomatik klorlama sistemi” kuruldu. 2004 yılında başlayan çalışmalarla tarihi yatırımlara kavuşan ilçelerde yaşam standardı yükseldi.
21 ilçede İZSU Genel Müdürlüğü Yatırım ve İnşaat Daire Başkanlığı 2004 - 2013 yılları arasında toplam 2 bin 526 kilometre içme suyu şebekesi döşedi. Su Tesisleri Daire Başkanlığı ise merkez ilçelerde zamanla eskiyen ve kaçaklara neden olan 380 kilometrelik içme suyu şebekesi yeniledi. 10 yılda İZSU Genel Müdürlüğü’nün yenilediği içme suyu şebekesi uzunluğu 2.906 kilometreye ulaştı. 705 kilometre uzunluğunda kanalizasyon şebekesi, 223.5 kilometre uzunluğunda yağmur suyu hattı döşendi. Ayrıca 166 kilometre uzunluğunda dere ıslahı yapıldı. İZSU, 10 yılda 4 bin kilometrelik yatırım yapmış oldu. Yatırım tutarı ise 806 milyon TL. oldu.
İZMİR ()
foto