İZMİR’de, 3 yaşından 73 yaşına kadar binlerce oyuncu yetiştiren Vedat Murat Güzel, 25’inci sanat yılını kutlamaya hazırlanıyor.
Dizi ve sinema oyunculuğunun merkezi kabul edilen İstanbul, yurdun dörtbir köşesinden oyuncuları çekerken, İzmir’in yetiştirdiği başarılı tiyatro sanatçısı Vedat Murat Güzel, çeyrek asırdır memleketini terk etmedi. Sadece tiyatroyla hayatını kazandığını belirten Güzel, bu sanatın her dalıyla ilgisini sürekli pekiştirdi. Yönetmen, yazar, oyuncu, televizyoncu olarak İzmir’de öğrencilik yıllarından itibaren sahnede olan Vedat Güzel, İzmir’de doğaçlama tiyatro ve pandomimin patlamasını sağladı.
Sosyal sorumluluk projeleriyle de gündeme gelen Vedat Güzel, doktorlarla hijyen ve hastalıklardan korunma yolları, kadın sorunlarına dikkat çeken oyunlar, TURMEPA ile deniz temizliği gibi güncel konularla da ilişkisini kesmedi. Aldığı dizi ve sinema tekliflerini geri çeviren Güzel, tiyatro sevdasıyla geride bıraktığı 25’inci yılını 8 Şubat Cumartesi günü saat 16.00 da Narlıdere Atatürk Kültür Merkezi’nde kutlamaya hazırlanıyor.
“GÜZEL BİR HAYAT”
Tiyatro yolculuğuna 1989’da başlayan Vedat Murat Güzel, 100’ü aşkın oyunda oynadı. 50’yi aşkın oyun yönetti, 9 oyun yazdı. TV dizisi ve filmlerde rol aldı, oyuncu koçluğu yaptı. Televizyon kanallarında 12 yıl program hazırlayıp sundu. Radyoda şiir ve öykü programı yaptı. 2003’ten bu yana Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur’un desteğiyle ilçede tiyatroyu yaymak için emek veriyor. Narlıdere Belediye tiyatrosunun kurucularından olan Güzel, yönetmenlik ve oyunculuğu sürdürüyor. 2009’da “Yenilikçi Tiyatro” ödülünü kendi hazırladığı doğaçlama gösteriyle aldı. Oynadığı ve yönettiği oyunlarla üst üste en başarılı komedi oyuncusu adayı oldu. 4. Çeşme Tiyatro Festivaline ve 2. Uluslararası İzmir Tiyatro Festivaline 2 oyunla katılan tek yönetmen oldu. Tiyatro dalındaki çalışmalarıyla pek çok ödül ve başarı kazandı. İzmir’de yıllar sonra tekrar hayata geçen “Levantenler Tiyatrosu”nun kurulmasına katkı yaptı, 6 yıldır yönetmenliğini sürdürüyor. Musevi Cemaatiyle 3 yıl gençler grubu ve yetişkinlerle 2 ayrı tiyatro çalışması yapıp 5 oyun yönetti. TAKEV okullarının açıldığı günden beri tiyatro öğretmenliğini yapıyor.
Vedat Murat Güzel, İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde doktorlar ve hastane çalışanlarıyla BUHASDER tiyatrosunu kurarak, sağlık konusunda bilinçlendirmeye yönelik gönüllü olarak tiyatro gösterileri düzenliyor, TÜBİTAK projeleri üretiyor. Çeşme Kültür Sanat Derneği Tiyatrosu kurucularından olan Güzel, 5 yıl yönetmenliğini yaptı. Şimdi Çeşme Pir Sultan Abdal Tiyatrosunu ve Çeşme Çocuk Tiyatrosunu çalıştırıyor. Alaçatı Meydan Tiyatrosu’na sanat danışmanlığı yapıyor. Seferihisar’da çocuk ve gençlerle drama çalışmaları yaparak Seferihisar Belediye Tiyatrosu’nu da kurdu. 5 yıldır genel sanat yönetmenliğini yapıyor.
İLGİNÇ PROJELER
Yaşam Koçluğu, Geştalt Terapisi, Forum Tiyatro, Playback Tiyatro eğitimi üzerine dünya çapında uzman eğitmenlerle çalışan Güzel, kişisel gelişim üzerine atölyeler düzenledi. Bu konuda CHP Narlıdere kadın kollarıyla halen çalışıyor. Pantomim sanatını İzmir’e sevdiren Güzel, 1001 Pantomimci projesiyle ulusal kanallara ve Okan Bayülgen’in televizyon programına da konuk oldu.
2012’de 15. Avrupa Drama buluşması’nda (EDERED) Türkiye ekibinin başında yer aldı. 2012 yılında düzenlenen Orhan Gencebay onur gecesinde dans akademi gurubunun tiyatral yönetmenliğini yapıp oynadığı gösteriyle 32 ünlü sanatçıyla İstanbul Kongre Merkezi’nde sahne aldı. 2011 ve 2013 Tepecik hastanesi sağlık sempozyumlarında sanat yönetmeni ve konuşmacı oldu. Askerliğini yaptığı Keşan’da çocuklar için kreş oluşturup hizmete sundu ve çocuk gelişimiyle ilgili derlemelerden oluşan bir kitap bastı. İkinci kitabı olacak “Aklımdan Oyunlar” adlı kitabı basım aşamasında. Amatör olarak fotoğrafçılıkla ilgilendi. Üç kişisel fotoğraf sergisi açtı.
FOTOĞRAF