KONAK Belediyesi, “İzmir’de Çekilmiş Türk Filmleri, Yönetmen ve Oyuncuları’ konulu söyleşide İzmirlileri bir araya getirdi.
Konak Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki söyleşiye, sinema yazarı- gazeteci Agah Özgüç ile editör- yayıncı- yazar Kemal Özdemir konuk olarak katıldı. Söyleşiyi yazar Lütfü Dağtaş yönetti. Çok sayıda sinemaseverin katıldığı etkinlikte; Zorla Evlendik (1962), İzmir Ateşler İçinde (1959) , Gönül Avcısı (1962), Taçsız Kral (1963), Çıkar Yol (1963), Fıstık Gibi Maşallah (1964), Denizciler Geliyor (1966), Fatma Bacı (1972), Ateş Böceği (1975) filmlerinden hazırlanan kolaj gösterimler sunuldu.
İzmir’de çekilen filmlerde genellikle rejisörlerin fuar ve Kordon’u kullandığına değinen Kemal Özdemir, İzmir’de 1950 yılında Faruk Kenç tarafından Kemalpaşa’da “Çakırcalı Mehmet Efe’ filminin ilk kez çekildiğini belirtti. Özdemir, “Son olarak 2006 yılında Zeki Demirkubuz “Kader’ filmini İzmir’de çekti. Bu filmle birlikte kayıtlarımıza göre toplam 69 filmin İzmir’de çekildiğini biliyoruz. Ancak İzmir daha çok filme ev sahipliği yapabilirdi. Çünkü hinterlandı zengin bir kent. Bunlar değerlendirilmemiş” dedi. İzmir’de az film çekilmesini de Özdemir şöyle değerlendirdi:
“Maliyetler fazla olduğu için İzmir’de film çekilmemiş olabilir. Çünkü burada otel masrafı çıkacaktı. Bir de İzmirli yöneticilerden İzmir’i tanıtalım, burada film çekin diyen olmamış sanırım. İzmir bu konuda ne yazık ki değerlendirilmemiş. Hala da değerlendirilmiyor, oysa çok güzel filmler çekilebilir.”
Sinema yazarı- gazeteci Agah Özgüç ise 1972 yılında 312 film çekildiğini ifade ederek, bir günde 4-5 film setine giderek yazılar yazdığını söyledi. Türkiye’de kaç film çekildiğini tespit etmeye çalıştığını belirten Özgüç, “Video ve televizyon filmleri hariç Türkiye’de Nisan 2012’ye kadar çekilen film sayısı yaklaşık 6 bin 400. Son iki yılı da eklersek bu güne kadar yaklaşık 7 bin sinema filmi çekildiğini söyleyebiliriz. Türk Sineması’nın 100. yılı. Çok görkemli kutlanması lazım ama hiç kimsenin kıpırdadığı yok” diyerek sinema kurumlarına ve yöneticilere eleştiride bulundu. Birçok film yıldızının fuarda sahne aldığına da dikkat çeken Agah Özgüç, “İzmir’de sinemacılığın yanı sıra gazinoculuğun tarihi de yazılabilir. Fatma Girik, Fikret Hakan dahil hemen hemen bütün artistler İzmir Fuarı’nda sahneye çıktı. Tek Türkan Şoray çıkmadı. İzmir gazino tarihi beyaz perde sanatçıları için de çok önemliydi” dedi.
Konak Belediye Başkanı Dr.Hakan Tartan da iyi bir film izleyicisi olduğunu belirterek, İzmir’de çekilenlerin birçoğunu izleme fırsatı bulduğuna değinerek şunları söyledi:
“Akıllarda en çok kalan film de Urla ve çevresinde çekilen birçok ödül almış ünlü bir film Suzuz Yaz. Yıllar içinde bu sayı giderek artıyor, ancak istenen düzeyde değil. İzmir güzel, çağdaş ve kültür sanata kucak açmış bir kent. Belediye başkanlığımın son 2 yılında “İzmir’de film platformu oluşturabilir miyiz' diye araştırıyorum. Sinema platolarının olacağı film ekiplerinin gelip çok rahat filmlerini çekip, filmlerine mekan bulacakları yeri kolay şekilde sunan etkinlikler, hizmetler yapılabilir. Film sektörü çok ciddi bir sektör. Sadece Hollywood değil, Hindistan’ın gerçekleştirdiği Bollywood da dünya çapında ün sahibi oldu. İzmir’de bu tür kültür sanat ekonomisi oluşturulur mu diye fikirlerim vardır. Ben olabildiğince dizilere, filmlere ev sahipliği yapmaya destek olmaya çalışıyorum. Çok daha çağdaş olanaklarla donatılmış platformlara kavuşmasını diliyorum. İzmir’de çekilen filmler sayısal olarak da nitelik ve nicelik olarak da çok fazlalaşsın. O zaman da İzmir’in kendine özgü sevgisi, dayanışma ve barışı tüm Türkiye’ye ve dünyaya yansıtılmış olur.”
FOTOĞRAF