KÜLTÜR ve Turizm İzmir İl Müdürlüğü’nün rakamlarına göre İzmir, 2014’e gelen yabancı turist sayısı bakımından düşüşle başladı. İzmir’e 2014 Ocak ayında gelen yabancı ziyaretçi sayısı 2013 Ocak ayına göre yüzde 3.12 azalarak 22 bin 213 oldu. İzmir’deki düşüşlerin büyük oranda denizyolu ile girişlerden kaynaklandığı dikkat çekti.
İzmir’e ocak ayı boyunca havayolu ile gelen yabancı ziyaretçilerin sayısı yüzde 25.65 oranında artarak 13 bin 276 olurken, deniz yolu ile gelenlerin sayısı ise yüzde 27.71 azalarak 8 bin 937’ye indi. Toplamda ise İzmir’e havayolu ve denizyolu girişlerinde yüzde 3.12’lük düşüşle 22 bin 213 oldu. İzmir havayolu taşımacılığında ise geçen yılın aynı dönemine göre artışla başladı. Ancak kurvaziyerdeki düşüşle birlikte yaşanan kan kaybı İzmir’in 2014’e düşüşle başlamasına neden oldu.
İzmir’e 2014’ün Ocak ayında gelen turistlerin ülkelere göre dağılımında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14.76’lık artışla 7 bin 597’sini Almanlar, yüzde 35.28’lik düşüşle 2 bin 519’unu İtalyanlar, yüzde 6.08’lik artışla bin 693’ünü Fransızlar, yüzde 6.80’lik düşüşle bin 330’unu İngilizler oluşturdu.
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkan Yardımcısı Uğur Şahbaz, İzmir’in 2014’ün başında Alman pazarında yaşadığı artışın sevindirici olduğunu vurguladı. Şahbaz, “İzmir’in en büyük pazarı olan Alman pazarında artışla başlamak İzmir için 2014’un umut verici geçeceğinin göstergesi olabilir” dedi. İzmir’in kurvaziyer turizminde “homeport’ uygulamaları için bir merkez olarak düşünülmesi gerektiğini belirten Şahbaz, şunları söyledi:
“İzmir turizmi görüldüğü gibi havayolu ile giriş yapan turisti ancak yüzde 4-5 oranında rakamlarla arttırabilmektedir. Bu bakımdan İzmir kurvaziyer turizminde mutlaka “homeport’ olmak zorundadır. Ayrıca İzmir turizminin rahat nefes alabilmesi için kesinlikle ama kesinlikle ulusal ve uluslararası tüm fuarlarda İzmir’in temsilinin büyük, gösterişli stantlarla yapılması gerekmektedir. Aynı zamanda İzmir’in turizm çeşitliliğini arttırabilmesi gerekmektedir. Bunun için de sağlık, kültür ve kurvaziyer turizmi alanlarında mutlaka İzmir turizmini taşıyıcı öğelerin desteklenmesi gerekmektedir. Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da gerçekleştirilen EMITT Turizm Fuarı’nda maalesef İzmir büyük bir marka şehir olarak temsil edilemedi. Tüm bu olumsuzluklar turizm rakamlarına maalesef yansıyor. Dolayısıyla tüm bu fuarları dikkate almak durumundayız. İzmir’in mutlaka kent kimliğini öne çıkaracak, kente özgü değerlerin sergilenebileceği tanıtım ataklarıyla desteklenmesi gerekmektedir.”
“HER ŞEYE SAHİBİZ, HELVA YAPAMIYORUZ”
Yatırım ve tanıtıma dayalı turizm patlamasının kentte bir an önce gerçekleşmesi gerektiğini söyleyen Şahbaz, “İzmir’de bilindik bir tabirle un, helva, şeker, irmik, usta var; ancak helvayı yapacak yeterli çalışma yok” dedi. Şahbaz, “İzmir’de bir an önce İzmir Ticaret Odası, İzmir Kalkınma Ajansı ve İzmir CVB’nin sektörün tek temsilcisi olan ETİK ile el ele verip, diğer turizm paydaşlarının da desteğiyle bir tanıtım ve geliştirme platformu oluşturulmalıdır. Turizmde artık İzmir’in kaybetmeye lüksü yok. Varlık içinde yokluk çekmek istemiyoruz. İzmir’in turizm skalasından hak ettiği payı alabilmesi için tüm yöneticileri daha çok çalışmaya, el ele vermeye ve turizmi İzmir’de şaha kaldırmaya davet ediyoruz” dedi.
FOTOĞRAF