İZMİR Büyükşehir Belediyesi, 2006 yılında üye olduğu Akdeniz Kentler Birliği’nin (Medcities) Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi. Bu gelişmeyle İzmir’in, birlik üyesi kentlerle gerçekleştirdiği ortak faaliyetlere ivme kazandırılacağı bildirildi.
Kenti, Akdeniz’in önemli merkezlerinden biri yapmayı hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu süreci hızlandıracak bir adım daha atarak İspanya'nın Barselona kentinde düzenlenen genel kurul toplantısında Medcities Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu temsilen Başkan Danışmanı Muzaffer Tunçağ’ın katıldığı toplantıda yapılan seçimle, İzmir'in birlik üyesi kentlerle gerçekleştirdiği ortak faaliyetlerin ivme kazanacağı bildirildi.
HEDEF SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 31 Temmuz 2006'da üye olduğu Medcities; Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa Komisyonu ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın oluşturduğu Akdeniz Teknik Yardım Programı’nın inisiyatifinde, İspanya’nın Barselona kentinde, Kasım 1991’de kuruldu. Bölgesel şartların geliştirilmesine çalışan ağ, yerel yönetimlerin çevresel ve sürdürülebilir kalkınma yönetimi gücünün artmasında araç görevi görüyor.
Daha sağlıklı ve yaşanabilir bir çevre için deneyimlerin paylaşılmasının önemli olduğu görüşünden yola çıkan Medcities, dönem dönem üye şehirlerinde çevresel konularda araştırmalar yaparak, araştırma sonuçlarını üye ülkelerle paylaşıp ortak çözüm bulunması konusunda somut adımlar atıyor. Kentsel hareketlilik, sürdürülebilir kalkınma stratejileri, su, atık yönetimi ve hava kalitesinin iyileştirilmesi konularında çalışan Akdeniz Kentler Birliği, üyeler arası bilgi alışverişini, ortak faaliyetlerin artırılmasını, çalıştay, seminer ve periyodik toplantılar düzenlenmesini sağlıyor.
İZMİR PROJEDE YER ALDI
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2011'de Medcities desteğiyle hazırlanan “Sürdürülebilir Kentsel Kalkınma Stratejileri ve Üç Yeni Kentsel Kalkınma Stratejisi Akdeniz Ağı' projesinde yer aldı. Larnaka, Sousse ve Saida'da stratejik planlama projesinin geliştirilmesi; Malaga, Sfax ve Al-Fahyaa merkezli bilgi transfer merkezlerinin oluşturulması ve teknoloji destek platformunun geliştirilmesini kapsayan projenin ilk toplantısı, Lübnan'ın Al-Fahyaa kentinde yapıldı. Daha sonra da Al Fahyaa Belediyeler Birliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin stratejik plan hazırlama deneyimlerinden yararlanmak üzere kenti ziyaret etti.
TÜRKİYE’DEN 3 KENT ÜYE
Medcities’in üyeleri arasında 18 ülkeden 46 kent yer alıyor. Türkiye’nin İzmir, Antalya ve Silifke ile dahil olduğu ağ, şu kentlerden oluşuyor: Tiran (Arnavutluk), Oran (Cezayir), Larnaka, Limassol, Lefkoşa (Güney Kıbrıs), Dubrovnik (Hırvatistan), İskenderiye (Mısır), Barselona, Malaga (İspanya), Lyon, Marsilya, .
Medcities Genel Kurulu, 1991’de Barselona’daki ilk toplantıyla birlikte bugüne dek; Marsilya (1993), Tanca (1995), Silifke (1996), Roma (1998 ve 2002), Trablus (2008) ve Barselona’da (2013) olmak üzere 8 kez bir araya geldi.
Medcities Yönetim Kurulu'nda başkanlık Fas’ın Tetuan kenti, Başkan Yardımcılığı ise evsahibi Barselona’da. Hazinedarlığını Sfax Belediyesi'nin (Tunus) yaptığı Medcities'in yönetimi, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yanı sıra Larnaka Belediyesi (Güney Kıbrıs), Trablus Belediyesi (Lübnan), Marsilya oluşuyor.
FOTOĞRAF