Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş ile görüşüp Kıbrıs Türk Sanayi Odası ile Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nı ziyaret eden İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, “Kıbrıs’ta ekonomi ile siyaseti birbirinden ayırarak görüşmeler yapılır ve adada ekonomik birliktelik sağlanırsa, Kıbrıs Akdeniz’in Singapur’u olur” dedi.
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Meclis Başkanı Rebii Akdurak, Yönetim Kurulu Üyeleri Mert Pala, Mustafa Tüzün ve İTO Dış İlişkiler Masası Şefi Pınar Karayılanoğlu’ndan oluşan İzmir Ticaret Odası Heyeti dün KKTC’yi ziyaret ederek, en üst düzeyde temaslar gerçekleştirdi. İTO Heyetinin temaslarına KKTC İzmir Konsolosu Uğur Umar’da katıldı. Geçtiğimiz ağustos ayında göreve başlayan Meclis Başkanı Sibel İber ve Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nu tebrik etmek için geldiklerini belirten İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, “En son 2011 yılının Kasım ayında gelmiştik. Arayı bu kadar açmak istemiyorduk ama Odamız seçimlerinin uzaması ve KKTC’deki erken seçimler nedeniyle ancak gelebildik” dedi. 1962 -1963 yıllarında üniversite öğrencisi olarak İstanbul’da Kıbrıs Mitingleri’ne katıldığını belirten Demirtaş, “Aradan 50 yıl geçti ama Kıbrıs sorunu çözülmedi. Bırakın siyaset kendi yolunda ilerlesin onlar görüşsün. Ekonomik konularda görüşmeler ayrı yürütülsün. Ticaret konusunda mesafe sağlanırsa ve bütün Kıbrıs’ta ekonomik birliktelik sağlanırsa Kıbrıs, Akdeniz’in Singapur’u olur. Bilgi ekonomisine dayalı serbest bir ada olabilir Kıbrıs. Buraya çok benzeyen Malta, transit noktası olduğu için kişi başına milli gelir 25 bin dolar, Kıbrıs’ta niye böyle olmasın” diye konuştu.
Türkiye - Yunanistan arasındaki ilişkileri örnek gösteren Demirtaş, azınlıklardan kıta sahanlığına kadar iki ülke arasındaki pek çok sorunun çözülmediğini söyledi. Demirtaş, “Ama buna karşılık ekonomiyi ayrı tutunca 15 yılda ticaretimiz 200 milyon dolardan 5 milyar dolara geldi. Kıbrıs’ta da niye böyle olmasın” dedi.
Türkiye’den Kıbrıs’a içme suyu getirecek projenin tamamlanmasının da KKTC’nin elini güçlendirdiğini belirten Demirtaş, turizm konusunda Rum tarafındaki tesislerin çok eski olmasına karşın KKTC’nin tesislerinin de yeni olmasının bir avantaj olduğunu söyledi. Demirtaş, Nisan - Mayıs aylarında sektörel olarak çok daha kalabalık bir heyet ile tekrar KKTC’ye geleceklerini açıkladı.
KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber de İTO Heyeti’nin ziyaretinden büyük memnuniyet duyduğunu belirterkek, “Barışa ve çözüme katkı koyan pozitif kişiliğinizi çok iyi biliyorsunuz. Barış dilini çok iyi kullanıyorsunuz. Biz de sizin gibi barış dilini kullanmaya dikkat ediyoruz” dedi. KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu ise Demirtaş gibi ileriyi gören, vizyon sahibi bir isimle birlikte olmaktan mutlu olduğunu söyledi.
KKTC Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi, Turizm ve Kültür Bakanı Serdar Denktaş ise Demirtaş’ın ekonomik işbirliği konusundaki görüşlerine katıldığını söyledi.
İTO Heyeti Kıbrıs Türk Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çıralı ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Günay Çerkez ile de görüştü. Odalar arasında işbirliğinin arttırılması, İTO ile birlikte fuarlara katılma kararı alındı.
İZMİR ()
foto