İZMİR Ticaret Odası Heyeti Ankara’da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ı ziyaret etti. Enerji Bakanlığı’nda akaryakıt sektörünün talepleri aktarılırken, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nda İTO Başkanı Demirtaş, Bakan Işık’ı İzmir Bilimpark’ın temel atma törenine davet etti.
Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Yönetim Kurulu Üyeleri Mert Pala, Mustafa Tüzün, Bekir Şahiner, 58. Akaryakıt ve Madeni Yağlar Meslek Komitesi’nden oluşan Meclis Üyeleri Tibet Foçalı, Şeyhmus Yalçın ve Mehmet Selim Tan İzmir Ticaret Odası Heyeti Ankara’da ilk olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ı ziyaret etti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İzmir Ticaret Odası heyetini kabul etmekten büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, “ İTO ulusal politikalar ve enerji sektörüyle yakından ilgilenen bir ticaret odası. Son dönem gelişmeleri ve enerji politikalarını birlikte değerlendirip, sektördeki temsilcilerinizin görüşlerinizi almak önemli” dedi. Ziyarete Enerji Piyasası Kurulu ve bakanlık bürokratları da katılırken İzmir Ticaret Odası Demirtaş da Yıldız'la görüşmeye sorun aktarmak amacıyla gelmediklerini belirtti. Demirtaş, “Enerji konusunda fazla sıkıntımız yok. Bu piyasanın liberalleşmesini sağladığı için Sayın Bakan’a çok teşekkür ediyoruz. Bu ziyaretimizin amacı daha çok 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu Taslağı’na ilişkin üyelerimizin görüşlerini Sayın Bakan’a aktarmalarını sağlamak” dedi.
58. Akaryakıt ve Madeni Yağlar Meslek Komitesi’nden oluşan Meclis Üyeleri Tibet Foçalı şu anda yürürlükte olan kanuna göre şehir içinde aynı güzergah üzerinde iki benzin istasyonu arasında 1 kilometre mesafe olması gerektiğini belirterek, “Ancak yeni yasa taslağında bu mesafe istasyonların 500 metre yarı çapındaki mesafeye yeni istasyon açılamaz diye değiştiriliyor. Bu mesafe bize göre ya 1 kilometre çapında olmalı ya da aynı cadde üzerinde 1 kilometre mesafesi korunmalı. Çünkü şu anda 12 bin benzin istasyonu ancak bunların 6500-7000 tanesi faal olarak çalışıyor. Mesafe kısaltılırsa ülkemiz benzin istasyonu çöplüğüne döner” dedi.
10 NUMARA YAĞ SATIŞINI ÖNLEDİK
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise İTO üyelerinin aktardığı görüşleri değerlendirilmesi için bürokratlarına talimat vereceğini belirterek, “Talepleriniz bizim için önemli” dedi. Benzin istasyonları arasındaki mesafeyi 500 metre yarıçapında şeklinde belirlemelerinin amacının bir istasyonun hemen arka sokağına veya caddeye açılan sokak üzerinden numara alarak yine aynı cadde üzerinde istasyon açılmasını önlemek olduğunu belirterek; “Sizin bu mesafenin arttırılması talebinizi değerlendireceğiz” dedi. Bakan Yıldız, Araçlarda 10 Numara Madeni Yağ satışının engellenmesi konusunda büyük oranda başarı elde ettiklerini belirtti.
İZMİR BİLİMPARK TEMEL ATMASINA DAVET
İTO Heyetinin ikinci durağı ise Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık oldu. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir’in bir bilim kenti olmasına, ar-ge ve inavasyon uygulamalarının geliştirilmesine Oda olarak büyük önem verdiklerini söyledi. Demirtaş, “Odamızın kurduğu İzmir Ekonomi Üniversitesi geçtiğimiz yıl en girişimci üniversite seçildi ve bir yıl süreyle Girişimcilik Bayrağını almaya hak kazandı. Üniversitemizde kurduğumuz Embriyonix ile daha üçüncü sınıfta milyon dolarlık şirket kuran öğrencilerimiz var. Ayrıca Odamız ve Üniversitemiz öncülüğünde İzmir Organize Sanayi Bölgesi’Nde (İTOB) İzmir Bilimpark’ı kurduk. Önümüzdeki aylarda sizi İTOB’daki Bilimpark’ın temel atmasına ve yine bölgemizdeki cami ile sosyal tesislerin açılışını yapmaya davet ediyoruz. Bölgemizde üretim yapan fabrika sayısı 100’e ulaştı, onların da açılışını yapmış olursunuz” dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise pek çok kez İzmir’e geldiğini belirterek, İzmir’in cumhuriyetin ilk yıllarındaki önemini biraz kaybedip, gerilediğini söyledi.
Demirtaş, ziyaretlerin ardından iki bakana da İzmir inciri hediye etti.
İZMİR ()
foto