ÇANAKKALE'nin Gelibolu İlçesinde 3 yıl önce kurulan Kırmızı Et Üreticileri Birliği (KETBİR), hedeflerini büyütme kararı aldı. Birlik Başkanı Erhan Kaya, et reyonu açıp direkt üreticiden halka satış yapmak istediklerini söyledi.
KETBİR Başkanı Erhan Kaya, 3 yıl önce 16 kişiyle kurdukları birliğin faydalarını gören üreticilerin, dernek yapısı altında toplanmaya başladığını belirtti. Marketler ve et ürünleri işleyenlerin, kıyma ve et gibi halkın almak zorunda olduğu ürünlerde fahiş kar uyguladığını ve parayı üretenlerin değil satıcıların kazandığını savunan Kaya, “Ette toptan karkas fiyatı düştü ama ne marketler, ne et ürünleri işleyen firmalar vatandaşa ucuza et yedirdi. Tam aksine onlar zam yaparak satıyorlar. Hedefimiz üye sayısıyla gelir artışını sağlamak için et reyonu açıp direkt üreticiden halka satış yapmak” dedi.
Üreticilerin et satışından zarar ederken kıymanın 25-27, kuşbaşının 35, sucuğun da 60 liraya satılmasının kabul edilemez olduğunu dile getiren Kaya, “Bu süreçte iç piyasada yerli karkas et alım fiyatı 2012'de 14, geçen yıl 15, şu anda 17 lira oldu. Biz hayvanı sadece 4 bacak olarak veriyoruz. Kellesi, bağırsakları, böbrek, uykuluk ve ciğerleri kasabın. Bunlar kasapta, marketlerde kaça satılıyor? Bir üretici karkas etin kilo fiyatı ile 25 kilogram fabrika yemi alabilmeli ki o da kar etsin. Ama bunu almak imkansız. İlçede 2 bin 766 işletmede, 11 bin 967 büyükbaş hayvan görünüyor. Derneğe üye sayımız çok az. Üyelerimizin dışındaki üreticilerinde işlerini dernek aracılığımız ile yapıyoruz. Bir e derneğe üye olabilmek için en az 6 büyük baş dişi olması zorunlu. Bu sayının dışında dişi hayvanı olmayan üye olamıyor” dedi.
Doğan ZELOVA / GELİBOLU () Fotoğraflı