GÜNEY Ege Kalkınma Ajansı’nın, Yenilikte Dönüşüm ve Çevre Mali Destek Programları’ndan oluşan 2014 Yılı Proje Teklif Çağrısı ile toplam 20 milyon TL’lik bir kaynağın, uygun başvuru sahiplerine kullandırılması planlanıyor.
Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın (GEKA) 2014 Yılı Proje Teklif Çağrısı bilgilendirme toplantısına Muğla Valisi ve GEKA Dönem Başkanı Mustafa Hakan Güvençer, CHP’li Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, CHP’li Muğla İl Genel Meclisi Başkanı Cemal Gürpınar, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Başkanı Bülent Karakuş ile GEKA Genel Sekreteri Süleyman Alata katıldı. Yatırımcı ve girişimcilere 566 ücretsiz danışmanlık hizmeti sağlandığını belirten Vali Güvençer, “2009 yılında kurula GEKA, 4 Şubat 2014 tarihi itibariyle 33 uzman ve 6 destek personeli ile üç illerimizde oluşan TR32 Bölgesi’nde faaliyet gösteriyor. 2013 yılında proje teklif yöntemiyle uygulanan Mali Destek Programları kapsamında Muğla’da 13 projeye, Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında da toplam 5 faaliyete destek vermiş olup, bu proje ve faaliyetlerindeki 2013 yılında gerçekleşen ajans katkısı 1 milyon 677 bin 508 TL’dir. 2013 yılında uygulanan Teknik Destek Programı ilk dört dönem kapsamında Muğla ilinde faaliyet gösteren 14 kurum ve kuruluşa danışmanlık, eğitim, program ve proje hazırlamalarına katkı sağlama şeklinde uzman desteği sağlandı. Bu kapsamda 113 bin 455 TL kaynak kullandırıldı. 460 kişi eğitim aldı” dedi.
KAR AMACINA GÖRE AYIRILDI
Yenilikle Dönüşüm Mali Destek Programı’nın kar amacı güden ve gütmeyen kurumlara göre ayrıştırıldığına dikkat çeken Güvençer, Kar Amacı Güden İşletmelere Yönelik Yenilikle Dönüşüm Mali Destek Programı’nın bütçesinin 11 milyon TL olarak belirlendiğini açıkladı. Bu program kapsamında işletmelerin yenilik, teknoloji, tasarım ve markalaşma kapasitelerinin geliştirilmesinin hedeflendiğini kaydeden Güvençer, rekabet güçlerinin artırılacağını söyleyerek “Küçük Ölçekli Altyapı Projelerine Yönelik Yenilikle Dönüşüm Mali Destek Programı’nın bütçesi ise 3 milyon TL olarak belirlendi. Bu program kapsamında Bölge’nin Ar-Ge, teknoloji, tasarım, yenilik ve yeniliğe dayalı girişimcilik kapasitesinin artırılması; özel sektör, üniversite, kamu kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları arasında işbirliğinin geliştirilmesi hedefleniyor. Kar Amacı Güden İşletmelere Yönelik hazırlanan Çevre Mali Destek Programı’nın bütçesi ise 6 milyon TL” diye konuştu.
GEKA Genel Sekreteri Süleyman Alata ise ajansın 2010 yılından bu yana yaptığı ve 2014 yılı içinde yapacağı çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
Cavit AKGÜN/MUĞLA, ()
FOTOĞRAF