DEVRİMCİ İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Tüm Emekli-Sen Finike Temsilciliği üyeleri, 'Sağlıkta dönüşüm' uygulamalarını protesto etti.

Finike Devlet Hastanesi önünde toplanan Tüm Emekli-Sen Finike Temsilciliği üyeleri, 'Sağlıkta dönüşüm' uygulamaları nedeniyle pek çok kalem katkı payı ödediklerini söyledi. Grup adına açıklama yapan Tüm Emekli-Sen Finike Temsilcisi Metin Ulutürk, yalan söylemlerle önce toplumun 'sağlıkta dönüşüm' programına hazırlandığını, ardından uygulamaya konulduğunu kaydetti. Bu dönüşümle hastaneye, 'Alo 182 Merkezi Randevu' sistemiyle giden vatandaşlardan 4,5 lira katılım payı alındığını belirten Ulutürk, "Telefonla randevu alınırken vatandaştan alınmaya başlanan para, içeriye girildikten itibaren de ilaç katılım payı, muayene katılım payı, reçete ücreti, tetkik farkı ücreti, erken muayene farkı olarak alınıyor" dedi.

OTEL MANTIĞINDA HASTANE

Özel, devlet ve üniversite hastaneleri ile aile hekimlerinde yapılan tedavinin katkı payının ise eczanelerden tahsil edildiğini vurgulayan Ulutürk, "Başlangıçta devlet ve üniversite hastanelerinde ücretsiz olan ya da 3 lira olan muayene ücreti 8 lira oldu. Aynı şekilde özel sağlık kuruluşları ve hastanelerde muayene ücretleri 15 liraya fırladı. Hastanelere otelcilik anlayışı getirildi. Yataklı tedavilerde, tek kişilik tuvaletsiz özel oda için günlük 60, tuvaleti olan odalar için 90, iki yataklı tuvaletli odalar içinde 45 lira ödenmesi gerekiyor" dedi.

PARASI OLMAYAN ÖLECEK

Sağlıkta dönüşüm programıyla vatandaşların ekonomik olarak mağdur edildiğini savunan Ulutürk, şöyle dedi: "Öğretim üyelerinin mesai saatleri dışında verdikleri sağlık hizmeti için bir seferde asgari ücretini 2 katını geçmeyecek şekilde ücret alabilmelerinin yolu açıldı. Temel teminat paketinde yer almayan veya düşük bedel belirlenen istisnai sağlık hizmetleri için SGK'nın belirlediği fiyatın yüzde 200'üne kadar cebimizden ilave ücret ödüyoruz. Özel hastane ve sağlık kuruluşları yıldızlı otel benzeri A-B-C-D-E olarak gruplandırıldı. Yani herkes parasının yettiği hastaneye gidecek ve parası kadar sağlık hizmeti alabilecek. Parası olmayan ise ölecek." (FOTOĞRAFLI)