CHP’nin belediye meclis üyesi aday listesi, seçim öncesi örgüte ateş düşürdü. İlke kararlarına rağmen bazı ilçelerde belediye başkan aday adaylarının ve belediye çalışanlarına yer verilmesi, eğilim yoklamasının dikkate alınmaması, genelgeye rağmen görevinden istifa etmeyen bir ilçe başkanının aday listesinin ikinci sırasına oturması, bir ilçe başkanının oğlunun, bir başka ilçe başkanının ağabeyinin, İl Başkanı’nın iş ortağının listeye girmesine örgütte, “Emeğimizin üzerine basıldı”, “Seçim öncesi CHP ayağına kurşun sıktı” tepkilerine neden oldu.
Yerel seçim öncesi ilk krizi belediye başkan adaylıklarında yaşayan, aday gösterilmeyenlerin çoğunun DSP’den rakip çıktığı CHP’de ikinci kriz, meclis üyesi adaylıklarında yaşandı. CHP’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İl Başkanı Ali Engin, ilçe belediye başkan adayları ve ilçe başkanları tarafından hazırlanan belediye meclis üyesi aday listesi, örgütte kriz yarattı. En büyük sıkıntı, Konak ve Buca’da yaşandı. CHP Konak İlçe Başkanı Sinan Karamustafaoğlu, oğlu Emrah Karamustafaoğlu’nu ikinci sıradan meclis üyesi adayı yazdırdı. Karamustafaoğlu’nun bunun için İl Başkanı Engin ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na yoğun ısrarda bulunduğu öğrenildi. Konak aday listesini, “Eş, dost, dünür akraba, iş ortağı kim varsa listelerde” diyerek, Seçim Kurulu’na teslim etmeyen İl Sekreteri Sevda Kılıç, ’ya şunları söyledi:
ALİ BABA’NIN ÇİFTLİĞİ
“Parti, Ali Baba’nın çiftliğine döndü. Biz bu partide meclis üyelerini belirlemek için eğilim yoklaması yaptık. Sonra Başkan Aziz Kocaoğlu, İl Başkanı, ilçe başkanları ve adaylar biraraya gelerek meclis üyesi adaylarını belirledi. Kocaoğlu sadece Büyükşehir Meclisi’ne girebilecek ilk sıralarda etkili oldu. Orta ve alt sıralar, İl Başkanı ve ilçe başkanları tarafından dolduruldu. Benim cep telefonum bir haftadır susmuyor. Örgüt tepkisini bana iletiyor. Ben hepsine sakın olmalarını önerdim. Ama sonunda ben patladım. Birinin abisi, birinin iş ortağı, diğerinin şoförü, öbürünün oğlu parti Ali Baba’nın çiftliğine döndü. İl ve ilçe yöneticileri sürecin dışında tutuldu. ‘Belediye başkan aday adayları meclis üyesi adayı yazılmayacak’ dendi bazı ilçelerde yazıldı. “belediye çalışanları yazılmayacak’ dendi birçok ilçede listeler ona göre yeniden yapıldı ama bir baktık ki bazı ilçelerde belediye çalışanı var. İnsanlar haksızlığa uğradı. Örgüt emeği çiğnendi. Örgütün üzerine bu kadar basılmaz ki.”
İL BAŞKANI İLE GERGİNLİK YAŞADI
Avukat olan İl Sekreteri Kılıç, Konak listesini temsil etmede yetki belgesinin kendisinde olduğunu bunun üzerine İl Başkanı Ali Engin’e teslim edeceği listeyi görmek istediğini söylediğini belirterek, “İl Başkanı’na “çok tepkiler var, listeyi görmek istiyorum. Aldığımız ilke kararlarıyla çelişmeyelim’ dedim. O da bana “görüşecek bir şey yok. Liste bu, teslim edin’ dedi. Ben de “teslim etmiyorum. Genel Merkez’le konuşun birisini yetkilendirin. Ben sözümden dönmem' dedim” şeklinde konuştu.
GENELGEYE UYMADI İKİNCİ SIRAYA OTURDU
CHP yerel seçimde adaylık düşünen il ve ilçe başkanları ile yönetim kurulu üyelerinin görevlerinden 15 Temmuz’a kadar istifa etmelerini istedi. Genelge istifa etmeyenlerin aday gösterilmeyeceği vurguladı. Çok sayıda yönetici genelgeye uyup koltuklarını boşalttı ancak Bayraklı İlçe Başkanı Levent Ölçer’in ikinci sıradan meclis üyesi adayı gösterilmesi dikkat çekti. İtiraz halinde Ölçer’in adaylığının düşebileceği bildirildi.
PİRİŞTİNA- GÜL TARTIŞTI
Buca İlçe Başkanı Bektaş Gül ile Buca Belediye Başkan adayı Levent Piriştina arasında sert tartışmalar yaşandı. Piriştina, Gül’ün önerdiği isimlere karşı çıkarken Gül de adayın istediklerini istemedi. Buca krizini İl Başkanı Engin çözmeye çalıştı. İki tarafın da tavizleriyle hazırlanan listede Piriştina’nın ağırlığı dikkat çekti. Gül, aday listesini Seçim Kurulu’na teslim eden İl Başkan Yardımcısı Barış Erel’e, “Ben bu listeye onay vermiyorum” diyerek bağırdı.
İŞ ORTAĞI LİSTEDE
CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, Çiğli’de inşaat işinden ortağı olan Erkan Tuncer’i, ikinci sıradan listeye yazdırması tepkilerin dozunu artırdı. Öte yandan Karabağlar İlçe Başkanı Polat Manduz’un ağabeyi Turan Manduz , ikinci sıradan meclis üyesi adayı oldu.
ÇEŞME İSTİFA ETTİ
Belediye meclis üyesi aday listelerinin açıklanması Çeşme’de İlçe Başkanı Halil Saatli ve yönetimini partiden istifa ettirdi. Saatli, Çeşme Belediye Başkan adayı Muhittin Dalgıç’a da tepkili olduklarını belirterek, meclis üyesi adayları belirlenirken görüşlerinin alınmadığını öne sürdü. Saatli, “İlçe başkanı isim öneriyor, dikkate alınmıyor. İl Başkanlığı bu süreçte tutarlı olmadı. Çok ayıp ettiler. Meclis üyeleri, Genel Merkez onayıyla geldi. Biz böyle bir şey görmedik. Kırgınım. Uzun süre ilçe başkanlığı yaptım. Hiçbir yere aday olmadım. Bir amacım var partinin bayrağını dik tutmak. Bu tavırda olunca, sosyal demokrat ilkeler uygulanmayınca yapacak bir şey kalmadı. Bizi partinin memuru durumuna düşürdüler. Çok yazık” dedi.
TEPKİLER DOĞAL SONUCU ETKİLEMEZ
CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, meclis üyesi aday listesine yönelik eleştirileri değerlendirdi. Engin, eleştirilerin CHP’nin dinamik bir örgüt olmasından kaynaklandığını, 3 bin kişinin başvuru yaptığı birimler için dışarda kalanların tepki göstermesini doğal karşıladığını belirterek, şöyle konuştu:
“CHP dinamlik bir örgüt. Beklentiler çok yüksek. 3 bin kişi adaylık beklentisiyle yola çıktı. Objektif davranmaya çalıştık. Partinin oyunu artırabilecek kişileri, meslek, kadın ve genç kotasını da dikkate alarak listeye koyduk. Altı ilçede yapılan eğilim yoklamasına birebir uyuldu. Meclis üyelerinin yarısı oradan geldi. Eskilerin çoğu dışarda kaldığı için tepki gsöteriyor ama yerlerini yeni isimlere bırakmaları gerekirdi. Dışarda kalan arkadaşlar için üzüldüm ama dünyşanın sonu değil. Listede benim ortağım yok. Zaten eşimden başka ortağım da yok. Bütün bu tepkileri basın abartıyor. Sonucu etkileyecek gelişmeler değil. Yüzde 60 oy hedefimizi düşürmez.”
İl Başkanı Engin, İl Sekreteri Sevda Erdan Kılıç’ın listeler için yaptığı “Ali Baba’nın çiftliği” benzetmesi hakkında yorum yapmayacağını söyledi.
Elif DEMİRCİ / İZMİR, ()
FOTOĞRAF