Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) 30 Mart yerel seçimleri öncesinde kadın adayları destekleme kararı aldı.
Belediye başkanlığı ve meclis üyeliği için aday gösterilen kadın sayısının çok az olduğuna dikkat çeken EGİKAD, aday gösterilen kadın siyasetçilerin de seçimi kazanması için çalışacak. İzmir'de Konak Belediye Başkanlığı için CHP'den Sema Pekdaş ile Ak Parti'den İlknur Denizli yarışırken, Urla’da CHP'den Sibel Uyar, Kiraz'da ise MHP'den Saliha Şengül kadın başkan olmak için ter dökecek. Belediye Meclis üyeliğinde ise bu seçimlerde de kadınlar listelerde hakettikleri yeri alamazken, EGİKAD üyeleri burada da oylarını kadınların seçilmesi için kullanacak.
Seçim öncesi yaptıkları çalışmalarda partilere daha çok kadın aday göstermeleri konusunda çağrıda bulunduklarını ancak listeler açıklandıktan sonra ne yazık ki bu girişimlerinin sonuç vermediğini gördüklerini belirten EGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Betül Elmasoğlu, siyasette kadın eksikliğinin düzey sorununu da beraberinde getirdiğini söyledi. 2 bin 950 belediye başkanından yalnızca 26'sının kadın olduğunu, bu rakamın binde 8 oranına denk geldiğini vurgulayan Elmasoğlu, “Biz siyasette fermuar sistemini istiyoruz. Listelerin bir kadın-bir erkek olarak dizilmesini öneriyoruz. Bu öneri bugüne kadar birçok kadın dernekleri tarafından da dile getirildi ancak hayata geçemedi. Listelerde yer verilen kadınları da büyük çoğunlukla ya seçilmeyecek sıralara koyuyorlar, Ya da vitrin olsun diye düşünüyorlar. Siyasi partiler bundan sonraki seçimlerde kadınları unutmasınlar. Kadınlarda listelerde yer almak için bundan sonra daha çok mücadele etmeli” dedi.
Kadın aday sayısındaki yetersizliğe rağmen kadınların iş, sosyal ve siyasi hayatta daha etkin olması için çaba harcayan bir dernek olarak kadın belediye başkan ve meclis üye adaylarını destekleyeceklerini anlatan Elmasoğlu, üyelerini ve Ailelerini bu şekilde seçimlerde oy kullanmaya teşvik edeceklerini anlattı. Elmasoğlu, “Seçim sonucu şimdiden kestirilmez ama biz yeni dönemde en azından İzmir'de bir kadın belediye başkanı görmek istiyoruz. Bu gelecek seçimler için örnek olacaktır. Hem daha çok kadın siyasete girmek için aday olacak, hem de siyasi partiler daha çok kadın aday gösterecektir. Bütün kadınları da kadın adayların başarılı olması için seferber olmaya çağırıyorum” diye konuştu.
İZMİR ()
foto