EGE Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya, ısrarla üzerinde durdukları genç işsizlik rakamlarının son dönemde 1.2 puan daha artarak yüzde 19.3 ulaştığını, bunun kaygı verici olduğunu söyledi.
EİAD Başkanı Kaya, Euro Bölgesi’ndeki İspanya, Yunanistan ve benzeri ülkelerdeki yüzde 50’lere varan işsizlik oranıyla karşılaştırıldığında göreceli olarak düşük sayılabilecek bu oranın, Türkiye gibi büyüme potansiyeli eğitimli ve genç nüfusa dayalı ülkeler için çok tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini vurguladı. Genel işsizlik oranının, 2013 yılı Ekim ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre 0.6 puanlık artışla yüzde 9.7 olduğuna dikkat çekti. Kaya, işsiz sayısının da Ekim 2013 döneminde bir önceki yılın aynı ayına göre 202 bin kişi artarak 2 milyon 743 bin kişiye yükseldiğini kaydetti. Aynı zamanda işgücüne katılma oranının bir önceki yılın aynı ayına göre 0.2 puan azalarak yüzde 50,8 olarak gerçekleştiğini, bu oranın OECD ortalamasının yüzde 70 civarında olduğunu belirtti.
EGİAD Başkanı Seda Kaya tarım dışı işsizlik oranının, aynı dönemde 0.5 puanlık artışla yüzde 11.9’a yükseldiğine de işaret ederek, sanayi üretiminin ve üretken yatırımların artması gerektiğini söyledi. Özellikle genç işsizliğin kronikleşme riskine dikkat çeken Seda Kaya, “Gençlerin yarına umutla bakabilmelerini yeniden sağlamalıyız. Yetişmiş insan gücümüz en değerli varlığımızdır. EGİAD olarak Tersine Beyin Göçü projeleri üzerinde çalışırken var olan yetişmiş insan kaynağımızı yeniden başka ülkelere kaptırmamalıyız” dedi.
Çözümün iç kısır çekişmelerin bir an önce terkedilerek; üretim ve özellikle yabancı sermaye yatırımlarının yeniden çekilmesinde yattığını belirten Kaya, “Sanayinin çarkları yeniden üretim için dönmeden, ithalata dayalı girdi tedariki sistemi yerli üretime dönüşmeden istihdam sorununa çözüm bulmak mümkün değildir. Ne yazık ki genç kitlenin istihdamı, yatırımların durma noktasına gelmesi ve yeni iş alanlarının yaratılamaması nedeniyle kısa sürede mümkün görünmemektedir” diye konuştu.
FOTOĞRAF