KAYSERİ'de Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Mehmet Nurullah Ermiş, omurgada eğrilik olarak ortaya çıkan skolyozun estetik kaygıların ötesinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabildiğini söyledi. Dr. Ermiş, “Bu hastalık, akciğer ve kalp yetmezliğine de neden olabiliyor. Hastalık, kız çocuklarında daha sık görülüyor” dedi.
Omurgada meydana gelen ve şekil bozukluklarına yol açan skolyoz hastalığının omurganın sağa ya da sola eğilmesine neden olduğunu belirten Dr. Mehmet Nurullah Ermiş, “Çocukluk ya da erişkinlik döneminde ortaya çıkan bu hastalıkların erken dönemde tanı konularak tedavi edilmesi çok önemli. Omurgaya önden bakıldığında sağa ya da sola eğrilik şeklinde deformite varsa buna skolyoz denilmektedir. Bu konuda yapılan çalışmalara göre 20 yaş altındaki her 10 kız çocuğunun ikisinde skolyoza rastlanıyor. Ancak hepsi tedavi ya da ameliyat gerektirmiyor” diye konuştu.
EĞRİLİĞİN DERECESİ ÖNEMLİ
Dr. Ermiş, nedeni bilinen skolyozların görülme oranının, cinsiyete göre farklılık göstermediğini ifade ederken, nedeni bilinmeyen skolyozun ise daha çok kızlarda görüldüğünü kaydetti. Dr. Ermiş sözlerini şöyle sürdürdü:
"Skolyoz kendini eğrilikle gösteriyor. Ancak burada eğriliğin derecesi önemli. Eğer omurgadaki eğrilik 20 dereceden azsa, bunu fark etmek neredeyse imkansız oluyor. Bu ancak çocuğun bir başka hastalık nedeniyle doktora gitmesi ve filminin çekilmesi ile görülebiliyor. Çocuk doktoru da, ortopedi ve travmatoloji uzmanına yönlendiriyor. Skolyoz, 25-30 derece üstünde olunca bulgu vermeye başlıyor. Bu bulguların en önemlisi omuzlarda asimetri, yani omuzlardan birinin aşağıda olması olarak gözlemleniyor.”
Dr. Ermiş, skolyozun, eğrilik olan bölgeye ameliyatla titanyum implantlar konularak düzeltildiğini belirtti,