AVRUPA Üniversiteler Birliği (EUA) Doktora Eğitimi Çalıştayı, Dokuz Eylül Üniversitesi ev sahipliğinde Tıp Fakültesi Kurucu Öğretim üyeleri Konferans Salonu’nda başladı. İki gün sürecek çalıştayda, Avrupa’da ve Türkiye’de doktora eğitiminin değişik yönleri ele alınırken, güncel gelişmeler doğrultusunda “araştırıcı', “araştırma' ve “yenilikçilik' kavramları etraflıca tartışılacak.
Çalıştayın açılışına Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Halil Köse, Prof. Dr. Recep Yaparel ve Prof. Dr. Murat Özgören, EUA Başkanı Maria Helena Nazare, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülay Canda, EUA Doktora Eğitim Konseyi Başkanı Melita Kovacevic, İtalya Avrupa Üniversitesi Enstitüsü’nden Joseph Weiler ve Danimarka Aarhus Universitesi’nden Gitte Wichmann-Hansen katıldı. Açılışta konuşan Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün, Dokuz Eylül Üniversitesi’nin öğrenci sayısı bakımından İzmir’in en büyük üniversitesi olduğunu belirterek, “8500 yıllık tarihiyle İzmir, Türkiye’nin batıya açılan kapısıdır. Dünyada en önemli şey barıştır. Barışın olmadığı yerde bilimin önemi yoktur. Dünya barışı için arkadaşlığı çok önemsiyorum. Arkadaşlık, kültürleri birbirine yakınlaştırır ve dostluk kurulmasını sağlar. Üniversitemiz 2008 yılından bu yana EUA’ya üyedir. Çalıştayın çok verimli geçeceğine inanıyorum” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından ilk panelde, doktora eğitimi almanın getirileri tartışıldı. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Özgören, İtalya Avrupa Üniversitesi Enstitüsü’nden Joseph Weiler ve Danimarka Aarhus Universitesi’nden Gitte Wichmann-Hansen'ın panelist olarak katıldığı ilk oturumun başkanlığını Zagrep Üniversitesi’nden EUA-CDE Komitesi Başkanı Melita Kovacevic yaptı. Araştırma sonuçları, yapılanma ve etik ilkelerin ele alındığı ikinci panele Avrupa Üniversiteler Birliği Üst Danışmanı Alexandre Bitusikova başkanlık ederken, İngiltere Oxford Üniversitesi’nden Gill Clarke ve Avrupa Sistemindeki Biyomedikal ve Sağlık Bilimleri Doktora Eğitimi Organizasyonu’ndan (ORPHEUS) Zdravko Lackovic konuşmacı olarak katıldı.
Çalıştayda ayrıca, Yapılar, Form ve İçerikler, Yetenekler, Değerlendirme, Araştırma Yetenekleri ve Etik başlıkları altında eş zamanlı küçük oturumlar gerçekleşti. Çalıştayın ikinci gününde ise, İrlanda Dublin Teknoloji Enstitüsü’nden Mary McNamara “İnovasyon' başlıklı oturumun başkanlığını üstlenecek. İzmir Meditera Grup’tan Vera Alaluf ve Fransa Marsilya Üniversitesi’nden Pierre Batteau konuşmacı olarak katılacak.
FOTOĞRAF