KAYSERİ, () - ERCİYES Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastaneleri Başdiyetisyeni Sunay Kütük, tatlı ve çikolata ikramının bolca yapıldığı Ramazan Bayramı'nın kilo almaya en elverişli dönemlerden biri olduğunu belirterek, bayramda aşırı şeker tüketiminden kaçınmak gerektiğini söyledi.
Başdiyetisyen Sunay Kütük, ''Ramazan ayı boyunca beslenme düzeninde meydana gelen değişikler nedeniyle, bayramda daha fazla yemek istegi ile karşı karşıya kalırız. Ramazan bayramının aşırı yeme isteği ile geleneksel olarak ikram edilen şeker, lokum, şekerleme, çikolata, şerbet, tatlı ve tuzlu hamur işleri sıklıkla tüketilir. Bu gıdalar kan şekerini hızla yükselten, enerji içeriği yüksek gıdalardır. Bu gıdaları bayramda birdenbire sık tüketmek sindirim sistemi rahatsızlıklarının yanı sıra kan şekerinin hızlı yükselmesine de neden olarak çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Özellikle şeker, kalp ve yüksek tansiyon hastaları ile kronik hastaların, sürdürdükleri diyete bayram süresince de özen göstermeleri önemlidir. Ayrıca, 0-12 yaş grubu bebek ve çocukların, büyüme ve gelişime katkısı olmayan, boş enerji kaynağı olan şeker ve şekerli besinlerden uzak tutulmaları, büyüme gelişmeleri hem de ağız diş sağlığı için önemlidir. Ramazan ayı süresince oruç tutma nedeniyle yaşanan kabızlık gibi bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarının önlenmesi açısından bayram süresince ikram edilen şekerli tatlılar yerine mevsim meyveleri, hurma, erik kompostosu ikram edebilirsiniz. Ramazan bayramı boyunca şeker, şekerli gıdalar tüketimine dikkat edilmeli, çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır. Eğer tatlı tüketimi çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. İkramda bulunurken misafirlerinize hamur işi tatlılar yerine sütlü tatlılar, dondurma, meyve; şerbetler yerine taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata, ayran gibi içecekler sunabilirsiniz'' dedi.
Suyun metabolizmanızın sağlığı ve arınması için çok önemli olduğu kadar, kişiler üzerindeki rahatlatıcı etkisiye sahip olduğunu kaydeden Başdiyetisyen Kütük, bayram boyunca günde en az 10 bardak su içmenin alışkanlık haline getirilmesi, sık sık ikram edilen çay, kahve, asitli-gazlı içeceklerin sınırlandırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

FOTOĞRAFLI