İZMİR’deki Kaşkaloğlu Göz Hastanesi hekimlerinden Op. Dr. Hülya Bolu, düzenli olarak kontrollerin yapılması durumunda, diyabetik retinopati kontrol altına alınarak seyrinin yavaşlatılabileceğini söyledi.
Göz hastalıkları uzmanları, şeker hastalarında sıklıkla görülen ve gözü olumsuz yönde etkileyerek görme bozukluğuna sebep olan diyabetik retinopatinin, tüm dünyada görme kaybının en büyük nedenlerinden biri olduğuna dikkat çekiyor. Halk arasında “şeker hastalığına bağlı göz tutulumu” olarak da bilinen diyabetik retinopati, tedavi edilmediği durumlarda körlüğe adeta davetiye çıkarıyor.
Hastaların çoğunlukla görme bozukluğu şikayetiyle kendilerine başvurduğunu belirten Kaşkaloğlu Göz Hastanesi hekimlerinden Op. Dr. Hülya Bolu, düzenli olarak kontrollerin yapılması durumunda, diyabetik retinopati kontrol altına alınarak seyrinin yavaşlatılabileceğini söyledi. Gözün arka kısmında kanamaya ve göz merkezinde oluşan ödeme bağlı olarak ilerleyen diyabetik retinopatinin, ileri yaşlarda sık görüldüğünü kaydeden Bolu, hastalığın gençlerde de ortaya çıkabildiğini belirtti.
Özel tedavi yöntemleriyle, hastalığın kontrol altına alınabileceğini kaydeden Op. Dr. Hülya Bolu, “Öncelikle hastalarımıza 6 ayda bir düzenli olarak kontrollerini yaptırmalarını öneriyoruz. Bu sayede hastalığı takip ederek, kontrol altına alabiliyoruz. Hastalığın ilerlediği durumlarda ise, kanamalar için gerektiğinde lazer tedavisi ve ödem için de göz enjeksiyonları tedavilerini uyguluyoruz” dedi.
Tedavisi zamanında yapılan şeker hastalarında körlük riskinin yok denecek kadar azaldığına işaret eden Bolu, hastalığın tedavi edilmediği durumlarda görme kaybının kaçınılmaz olacağını sözlerine ekledi.
FOTOĞRAF