34 KÖYE TAZİYE ÇADIRI ADIYAMAN'da SODES ile finansmanı sağlanarak alınan taziye çadırları merkeze bağlı 34 köye dağıtıldı.



SODES Projesi kapsamında alınan taziye çadırları dağıtım törenine Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Vali Yardımcısı Levent Öztin, İl Genel Meclisi Başkanı Necmi Baykan, kamu kurum ve kuruluşların amirleri ile köy muhtarları ve vatandaşlar katıldı. Türkiye Muhtarlar Federasyonu Adıyaman Şube Başkanı Sait Akbaş, Adıyaman'da taziye evi bulunmayan köylere taziye çadırı dağıtılmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi. Sosyal alanda şehirlerde olan her şeyin köylerde de olması gerektiğini belirten İl Genel Meclis Başkanı Necmi Baykan ise dağıtımı yapılan taziye çadırlarının köylerde önemli bir eksikliği gidereceğine inandığını kaydetti.



Merkez Köylere Hizmet Götürme Birliğinin hazırlamış olduğu proje çerçevesinde SODES programı kapsamında finanse edilerek 34 köye taziye çadırı alındığını anlatan Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, "Bilindiği gibi Adıyaman'da taziye geleneği, kültürel yapıya bağlı olarak toplumsal dayanışma ve bütünleşmede önemli bir yere sahiptir. Taziye uygulamaları, ilimizde toplumsal yapının aynası gibidir. Bu nedenle taziyeler oldukça kalabalık ve yoğun geçmektedir. Taziye evi bulunmayan birçok köyümüzde taziye geleneği avlulu evlerde ya da boş alanlarda yapılmaktadır. Bu durum, taziye sahiplerine büyük zorluklar yaşatabilmektedir. Bizler de acılı günlerde köylülerimize yardımcı olmak amacıyla taziye evi bulunmayan köylerimize taziye çadırı alınmasına karar verdik. Bu çadırlar aynı zamanda köylerde düğün, nişan ve benzeri etkinliklerde de kullanılabiliyor. Temennimiz, köylülerimizin bu çadırları acı günlerde değil de hep mutlu günlerde kullanmasıdır" dedi.



Törende köylere yönelik yapılan hizmetlere de değinen Vali Mahmut Demirtaş, kırsal kalkınma hamlesinde önemli bir yer tutan KÖYDES Projeleri ve İl Özel İdare Programında 2013 yılında Adıyaman merkez ve ilçelerinde 85 köy ve mezra yolunun yaklaşık 400 km bir 2'nci kat asfalt yaptırıldığını anlatarak, "Muhtelif köy yollarının toplam 102 kilometresi asfalta hazır hale getirilmiştir. Ayrıca köy yollarında toplam 965 kilometre yolun asfalt yama, bakım ve onarımı gerçekleştirilmiştir. 15 köyün köy içi yol ve sokaklarında toplam 70 bin 614 metre kare kilitli parke döşenmiştir" diye konuştu.



Konuşmaların ardından merkeze bağlı 34 köyün muhtarına düzenlenen törenle taziye çadırları teslim edildi.



ADIYAMAN, ()





////



EV KADINI MUHTAR ADAYI OLDU



ADIYAMAN'da, ev hanımı Berivan Aydoğdu yerel seçimler öncesi oturduğu Fatih Mahallesi'nden muhtar adayı oldu. Berivan Aydoğdu, seçilmesi halinde mahallesinin hakettiği hizmeti alması için çaba sarf edeceğini söyledi.



Yüksekokul mezunu olan ve yaklaşık 25 yıldır Fatih Mahallesi'nde oturan Berivan Aydoğdu adaylığını açıkladıktan sonra mahalle sakinlerinin yoğun ilgisiyle karşılaştığını söyledi. Kadınların yönetimde yer alması için aday olduğunu anlatan Aydoğdu, "Fatih Mahallesi ilimizin nüfus kalabalığı en yoğun olan mahallelerimizden birisidir. Mart ayında yapılacak olan yerel seçimlerde mahalleme hizmet etme adına muhtar adayı oldum. Türkiye genelinde bir çok ilde bayan muhtarlarımız var ve her geçen gün sayısı artmaya devam ediyor. Diğer illerde bayanlarımız bu işin üstesinden gelebiliyorlarsa Adıyaman'da bizler neden yapmayalım diye düşündük ve aldığımız destek ile bu yola çıktık" dedi.



Fatih Mahallesi için şu ana kadar 15 kişinin aday olduğunu ve tek kadının kendisi olduğunu da dile getiren Aydoğdu, "Mahalle sakinlerimiz 'erkek dururken kadın muhtar olur mu?' diye düşünmesinler. Çünkü hizmet etmek, çalışmak, bir şeyler üretmek sadece erkeklere mahsus değildir. Bana göre hizmet etmek cinsiyet meselesi değil, şahsiyet meselesidir. Bu bilinçle yola çıktım ve seçilirsem, mahalleme en iyi hizmeti sunma adına çalışacağım" diye konuştu.



ADIYAMAN, ()





////



ABUZER ASLANTÜRK GÜVEN TAZELEDİ



ADIYAMAN Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Abuzer Aslantürk, tek listeyle gidilen kongrede güven tazeledi.



Adıyaman Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi salonunda gerçekleşen kongrede Başkan Abuzer Aslantürk, üyelerin desteğini alarak tekrar başkanlığa seçildi. 21 yıldır aynı dava için esnafla omuz omuza verdiklerini söyleyerek yeniden başkan seçildiği için üyelere teşekkür eden Adıyaman Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Abuzer Aslantürk, "Hesapsız, çıkarsız büyük bir dayanışma duygusu ve adeta kardeş sevgisiyle birbirimize bağlandık. Hiç ayrılmadık, kopmadık, yılmadık. Tam aksine önümüze çıkan sıkıntıları beraber göğüsledik. Beslenme kaynağımız vatan, millet ve bayrak oldu. Akrabalardan daha yakın olan ilişkimizi hiç bir güç zayıflatamaz. Ahi evran geleneğinden gelen esnaf ve sanatkarlarımızın bu tertemiz ilişkisi ve vefası hep övgü ile karşılandı" dedi.



ADIYAMAN, ()





////



SP ADAYI DESTEK İSTEDİ



SAADET Partisi Adıyaman Belediyesi Başkan adayı Arif Güler, düzenlediği basın toplantısı ile yapacağı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Adıyaman'da belediyecilik anlayışının dar kalıplara sıkıştığını söyleyen SP adayı Arif Güler, "Belediyenin çok fonksiyonel olmadığını görüyoruz. Bunun doğal sonucu olarak da huzur kenti güzel şehrimizin hak ettiği noktaya taşınmadığını görüyoruz. Biz de oturduğumuz yerden eleştirmek yerine taşın altına elimizi, yükün altına omzumuzu koyarak göreve talip olduk" dedi.



ADIYAMAN, ()





////



HÜSREV KUTLU, ESNAFIN SORUNLARINI DİNLEDİ



AK Parti Adıyaman Belediye Başkan adayı Fehmi Hüsrev Kutlu, Adıyaman Küçük Sanayi Sitesi ile Adıyaman Marangozlar Sitesi'ni ziyaret ederek esnafın sorunlarını dinledi.



Esnaflara yönelik yapmayı planladıkları projeler bulunduğunu anlatan Kutlu, kentin nefes alması için büyük bir park yapmayı arzuladıklarını söyledi. Baraj kenti Adıyaman'da mesire alanı bulunmadığını dile getiren Kutlu, "Adıyaman halkının ulaşımını kolaylaştırmak belediyenin görevidir. Bu iş için ne gerekiyorsa, belediye bunun neresinde olması gerekiyorsa orada olacaktır. Ev hanımları için sosyal alanlar oluşturacağız. Her türlü kursların açılabileceği, eğitim görebilecekleri, ayrıca spor yapmak isteyenlerin faydalanabileceği, sadece bayanlara yönelik yüzme havuzların içerisinde yer aldığı bir yeri hizmete açmayı planlıyoruz" diye konuştu.



ADIYAMAN, ()





////



ADIYAMAN FOLKLORU KİTAPLAŞTI



ADIYAMAN Belediyesi tarafından; 'Tarihle Folklorun Kucaklaştığı Belde Adıyaman' isimli kitap bastırıldı. Adıyaman kültürünün anlatıldığı kitapta kentin tarihi ve turistik bölgelerinin yanı sıra tarihi anlatılıyor.



Uzun yıllar çeşitli kültürel etkinliklerde aktif rol olan Hasan Duymaz tarafından hazırlanan kitap ile Adıyaman kültünün geniş kitlelere ulaştırılması hedefleniyor. Adıyaman'ın birçok açıdan zenginliğe sahip bir kent olduğunu anlatan Hasan Duymaz, "Bölge olarak Adana, Gaziantep, Malatya ve Diyarbakır gibi illerle kültür alışverişi yapmamız, dahası dünya birincisi olmuş folklorumuz ve türkülerimiz, bence Adıyaman toplumu olarak bir dönemeci dönüyoruz. Bu dönemeç kutsal ve tarihsel bir dönemeçtir. İlimizde artık çok şeyler çağın gereği olarak değişiyor. Toplumumuz; sevgiye, hoşgörüye, nezakete ve zekâya ödül veriyor. Hırçınlıklar kavga ve karalama gibi ilkel adetler yavaş yavaş özelliğini kaybediyor. Bu nedenle kitapta yöre şairlerini, türkülerini, folklorik özelliklerini yayınladık" dedi.



ADIYAMAN, ()





////



ADIYAMANLI BAYAN BOKSÖRLER TÜRKİYE ŞAMPİYONASINA KATILIYOR



İSTANBUL'da yapılacak olan Türkiye Yıldızlar Genç ve Büyükler Bayanlar Ferdi Boks Şampiyonasına Adıyaman'dan 10 kişilik sporcu kafilesi katılıyor. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdür Seyit Ahmet Bağcı, İstanbul'da yapılacak olan 'Türkiye Yıldızlar Genç ve Büyükler Bayanlar Ferdi Boks Şampiyonası'na Adıyaman'ı temsilen 1 idareci 2 antrenör ve 7 sporcu katılacağını belirterek, "Boks branşındaki başarılarımız ve çalışmalarımız devam etmektedir. Şampiyonaya katılan antrenör ve sporcularımıza başarılar diliyor, iyi dereceler elde ederek madalya ile döneceklerine inanıyorum" dedi.



ADIYAMAN, ()





////