İZMİR’DE senaryo yazarlığı ile yönetmenliğini ressam ve heykeltıraş Dr. Mücahit Bora'nın yaptığı; öyküsü Hasan Bükülmez, M. Ali Sarı'ya ait olan “Define” adlı sinema filminin gala gösterimi Fransız Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.
Çekimleri 2009 yılında tamamlanmasına karşın galası gecikmeli yapılan Define filmi, izleyenlerden tam not aldı. Sanat, bilim, spor, siyaset çevrelerinden kalabalık bir izleyici grubu filmi izleyerek eğlenceli dakikalar yaşadı. Tüm kadrosu amatör oyunculardan oluşan Define’de belediye başkanından kamyon şoförüne, öğretmenden bakkala, emekli işçiden üniversite öğretim elemanına, 7 yaşındaki çocuktan 80 yaşında her yaştan amatör oyuncu rol aldı. Filmi hiçbir maddi destek alınmadan tamamen kendi olanaklarıyla tamamlayan Dr. Mücahit Bora, vizyona girmiş olmasının mutluluğunu oyuncularıyla beraber yaşadığını söyledi.
Bir define arama hikayesi üzerine kurulu olan filmin yaşanmış bir hikayeden alındığını dile getiren Bora, “Filmde geçen olayları bizzat yaşayan insanların da rol aldığı film, aynı zamanda olayların geçtiği yerlerde çekildi. İlk başlarda deneme çekimleri olarak amatör bir kamerayla başladığı çekimler. Oyuncuların yüksek performansları, çok heyecanlı çalışmalarıyla ortaya çok güzel bir sonuç çıktı” dedi.
Filmin ışık, kamera, montaj, kurgu, ulaşım ve her türlü organizasyonu bizzat kendisinin yaptığını belirten Dr. Bora, “Bu filmin başından sonuna dek tüm aşamalarda yaptığım çalışmalar benim için çok iyi bir deneyim oldu, bu süreçte birçok şeyi öğrendim. Galaya katılan oyuncular ve seyircilerin filmi beğenmeleri bizi çok mutlu etti” diye konuştu.
Mücahit Bora, Hasan Bükülmez, M. Ali Sarı, Ferdi Aktaş, Hanife Aktaş, Yaşar Kurt, Fatmanur Yanardağ, Murat Ağrıdağ, Göksel Kosif, Orhan Bulut, Arif Bozkurt, Celal Albayrak, Kemal Bora, Ekrem Öner, Meltem Bora, Rugül Serbest, Neşe Aktaş, Derya Özat ve Eski Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy gibi değişik yaş gruplarındaki oyuncuların rol aldığı Define, Fransız Kültür Merkezi’nde, Mayıs 2014 sonuna kadar, her hafta salı günü saat 19.00 seansında izlenebilecek.
Mehmet KURT / İZMİR, ()
Fotoğraf