CHP İzmir’de eğilim yoklaması heyecanı yaşandı. Karşıyaka, Çiğli, Bornova, Buca, Gaziemir, Narlıdere ve Balçova’da CHP’liler meclis üyelerinin yarısını belirlemek için üyeler sabah sekizden itibaren sandık başına gitti. Oy hakkı bulunan yaklaşık 60 bin üye meclis sıralarında görmek istedikleri aday adaylarını işaretledi. Sandıklar saat 17.00’de kapanacak.
Parti eğilim yoklamasına başkanlık etmesi için İzmir’e milletvekili ve parti meclisinde görev yapan yedi isim geldi. CHP İl Başkanlığı da birer isim görevlenirdi. Balçova’da Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan ve il yöneticisi Bahattin Özdemir, Bornova’da Aydın Milletvekili Osman Aydın ve il yöneticisi Şirin Akgül, Karşıyaka’da Manisa Milletvekili Hasan Ören ve Kemal Kaygül, Çiğli’de Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş ve il yöneticisi Berk Ulusal, Buca’da Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan ve il başkan yardımcısı Abdullah Aydemir, Gaziemir’de Muğla Milletvekili Nurettin Demir ve il yöneticisi Metin Atmaca, Narlıdere’de PM üyesi Gül Çiftçi ve il yöneticisi Bedri Eren görev yaptı.
Bornova’da eğilim yoklaması Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde konulan sandıklarda yapıldı. Meclis üyesi seçilmek isteyen partililer mahallerden otobüs kaldırdı. Toplam 86 partili meclis üyesi olmak için yarıştı. Oy kullanacak 11 bin 200 parti üyesi için 38 sandık kuruldu. En az 9 en fazla 17 adayın isminin işaretlendiği oy pusulaları titizlikle hazırlandı. Bornova Belediye Başkan adayları Enver Dündar, Olgun Atilla ve eski İlçe Başkanı Ertürk Çapın anahtar listeler hazırladı. Bu listeler oy kullanmak isteyen partililere dağıtılarak, buna göre hareket etmeleri istendi. Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır seçimlere direk müdahil olmazken, kendisine yakın olan partililerin anahtar listesi dağıttıkları gözlemlendi. Bazı adayların da anahtar liste dağıttıkları öğrenildi. Oy kullanma sırasında zaman zaman gergin anlar yaşandı. Salonlarda görevli partililer oy kullananların salonu terk etmesini istedi. Bu uyarıya dikkat etmeyen partililer ile salon görevlileri arasında tartışmalar oldu.
Karşıyaka Arena’da 10 bin parti üyesinin oy kullanması için için 35 sandık kuruldu. Salon dışında partililere dört anahtar liste dağıtıldı. Cezaevinden yeni çıkan eski ilçe başkanı Adnan Alabay ve ekibi ile Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak’a yakın isimler 17 kişilik anahtar liste hazırladı. Listede mevcut meclis üyeleri Faruk Yıldırım, Sevin Brav, Birgül Çağrı, Ahmet Diker, Murat Ilgın, Hüseyin Günlü, Ramadan Gezginci ve Aysel Aksoy yer buldu. CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin’e yakın isimler de Engin’in belediye başkanı olarak görmek istediği Cevdet Tümtürk’le birlikte liste hazırladı. Sabah erken saatlerde dağıtılan mavi listede 25 kişi yeraldı. Tümtürk ve ekibi daha sonra 17 kişilik yeni bir liste hazırladı ve o dağıtıldı. Anahtar liste hazırlayan bir başka isim de belediye başkan aday adayı Cihan Türsen oldu. 17 kişilik beyaz listede Türsen’in fotoğrafı da yer aldı. Geçtiğimiz günlerde Alabay’la siyaseten yol ayrımı yaşayan Müjdat Ünsalan’ın da hazırladığı liste yarışta yeraldı. Ünsalan’ın anahtar listesi 14 kişiden oluştu.
CHP Gaziemir’de ise Belediye Başkan aday adayı Yüksel Demirsoy’la, mevcut Başkan, Halil İbrahim Şenol’un liste yarışına girdi. Akın Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen seçimler için 15 sandık kuruldu. 80 belediye meclis üyesi aday adayından 34’ünün katıldığı yarışta, 3 bin 350 partili oy kullanacak.
Çiğli’de eğilil yoklması Paşakule Düğün Salonu’nda yapıldı. Salonun ikinci katta olması nedeniyle giriş ve çıkışlarda izdiham yaşandı. Oy kullanma hakkına sahip 8 bin üye için 26 sandık kuruldu. Çiğli'de yarışa 79 meclis üyesi aday adayı katıldı. Üyelere beş anahtar liste dağıtıldı. Mevcut Belediye Başkanı Metin Solak ve ekibi iki liste hazırladı. Listelere Niyazi Arslan, Şirin Akgül gibi il yöneticileri de destek verdi. Listelerden turuncu olanı 27 kişilik mavi olanı ise 14 kişilik oldu. Anahtar liste olarak görülen mavi listede mevcut meclis üyelerinden Mikail Polat, Hüseyin Güler ve aynı zamanda başkan yardımcısı olan Erkan Gül yer aldı. Çiğli'de uzun yıllar ilçe başkanlığı yapan belediye başkan aday adayı Ali Rıza Koçer’de 13 kişilik anahtar liste hazırladı. Eğilim yoklamasına katılan tek avukat olan Hakan Ayaz, Koçer’in sarı listesinde yer aldı. Koçer’in listesinde bir çok mühendisin olması dikkat çekti. Anahtar liste hazırlayan bir başka isimde belediye başkan adaya dayı Aziz Buğa oldu. Buğa’nın 14 kişilik anahtar listesinde mevcut meclis üyesi Önder Özdemir yer aldı. Bir başka belediye başkan aday adayı Barış Ballıka’ya da liste hazırlayan isimlerden oldu. Ballıkaya’nın anahtar listesi 9 kişiden oluştu.
CHP’deki eğilim yoklaması heyecanı yaşayan ilçelerden Balçova’da oylamanın adresi Teleferik tesisleri oldu. Kurulan 15 sandıkta 4 bin 300 üyenin oy kullanma hakkı bulunurken 28 aday adayı listeye girebilmek için ter döktü. Kulislerde Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya ve ekibinin hazırladığı anahtar listeye karşı Hüseyin Çorlu ve Semra Aksakal’ın birlikte hazırladığı anahtar liste yarıştı.
İZMİR ()
foto