CHP İzmir’de Gezi Parkı protestolarına damga vuran penguen ile sokağa indi. Miço adlı penguen, kentin işlek cadde ve sokaklarında seçmene mesaj veriyor. İlk mesaj, “Güzel İzmirlim, seçime seyirci kalma. Önce muhtara sonra sandığa” olacak.
Gezi Parkı protestoları sırasında, bazı haber kanallarının eylemler yerine penguen belgeseli yayınlamasıyla siyasi literatüre giren “penguen' İzmir’de seçim malzemesi oldu. CHP İzmir İl Başkanlığı bünyesinde kurulan Bilim Yönetim ve Kültür Platformu’nun (BYKP) İletişim Çalışma Grubu’nda görevli üniversite öğrencileri tarafından tasarlanan ve “miço' adı verilen penguen, seçmene ilk olarak seçmen listelerini kontrol etmeleri mesajını verdi. Hafta başında Bornova, Konak, Karşıyaka, Karabağlar ve Buca’da beş gönüllü, özel olarak diktirilen penguen kostümlerini giyerek, seçmene broşür dağıttı. Mizahi bir üslupla hazırlanan metinde şunlar yer aldı:
“Şehrini sen yönet. Güzel İzmirlim, seçime seyirce kalma. Önce muhtara sonra sandığa. Bulunduğunuz mahallenin muhtarlığına gidilir. Seçim listesi kontrol edilir. Lsitede varsanız süper, Yoksanız ilçe seçim kuruluna gidilir. Sorun birkaç dakikada düzeltilir. Of! Çok uzun iş demeyelim. Kendi geleceğimize kendimiz karar verelim. 2011 genel seçimlerinde 9 milyon vatandaş oy kullanmadı. Şimdi de aynısı olmasın acele et lütfen.”
Aynı çağrı üniversite öğrencilerine ayrı bir broşürle yapıldı. Burada, “Üniversiteli kanki seçime seyirci kalma” denildi.
“PENGUEN FELSEFESİ İLE ALGI YÖNETİYORUZ”
CHP’nin BYKP’den sorumlu İzmir İl Başkan Yardımcısı Ülkümen Rodoplu, Penguen Miço’da parti amblemi ve logo kullanılmadığını, algı yönetildiğini belirterek şöyle konuştu:
“Penguen felsefesini kullanmak istedik. Beş ilçede sahaya çıktı, çok beğenildi, sevildi. Gençler, fotoğraf çektiriyor. Sosyal medyada çok yayıldı. Amacımız vatandaşlık bilincini anımsatmak. İlk mesajı seçmen listeleri üzerinden verdik, “Seyirci kalma. Bu kentte söz sahibi olmak istiyorsan önce oyunu kullan. Git hakkını ara' dedik. Proje üniversiteli gönüllü gençlere ait. Bunun için bütçe ayırmadık. Beş penguen kostümünü özel bir firma ücretsiz dikti. 50 bin broşür bastırdık. CHP olarak bundan sonra mesajlarımızı Miço aracılığıyla vereceğiz.”
Elif DEMİRCİ / İZMİR, ()
FOTOĞRAF