CHP Antalya İl Başkanı Devrim Kök, başkanlıkta 21'inci ayını geride bırakırken yaptıklarından çok birbiriyle çelişen söylemleriyle tepki topladı. Kongrede “Önseçim yoksa istifa ederim" dedi, sözünü tutmadı. “Demre Belediye Başkanı Süleyman Topçu CHP'de" dedi, olmadı. “Erdal Öner Kepez adayımız değil" dedi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu o ismi açıklamak için Antalya'ya geldi. “Evcilmen aday" dedi, adaylık müracaatı dahi bulunmayan Sultan Yeğen Muratpaşa'ya aday gösterildi.
'CEKETİMİ ALIP GİDERİM'
Devrim Kök, 27 Mayıs 2012'de yapılan il kongresinde Özer Ülken ve Mustafa Erdem'e karşı girdiği başkanlık yarışında 263 oyla CHP Antalya il başkanı oldu. Kök'ün başkanlık koltuğa oturduğu kongrenin unutulmazları arasında CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın yuhalanması girdi.
İl Başkanı Devrim Kök, kongrede yaptığı konuşmada 'önseçim' sözü verdi. Kök, önseçim olmayacaksa istifa edeceğini açıkça ifade ettiği kongre konuşmasında şunları söyledi:
“Belediye meclis, İl Genel Meclis üyelikleri, belediye başkanları ve milletvekilleri için size söz veriyorum, bizim zamanımızda önseçim olacak. Genel Merkez'le bir görüşme yaptığımda, 'Ben biraz farklıyım, yani söz verdiğim zaman sözümün arkasında durmak için çaba sarf ederim. Benim zamanımda eğer parti tabanı karar verme mekanizması içine dahil olmazsa gereğini yaparsınız beni görevden alırsınız, siz görevden almazsanız ben istifa ederim' dedim."
CHP İl Başkanı Kök, kongrede verdiği önseçim sözünü süreç içinde birçok kez tekrarladı, “Önseçim yoksa ceketimi alır giderim" diyecek kadar ileri gitti. Fakat Antalya'da hiçbir yerde gerçek anlamda bir önseçim yaşanmadı. Onun yerine tıpkı Ak Parti'de olduğu gibi eğilim yoklamaları yapıldı. Kemer ve Kaş'ta belediye başkan adayı, Muratpaşa ve Konyaaltı'nda ise belediye meclis üyelikleri için eğilim yapıldı. Fakat ne Kök istifa etti, ne de CHP Genel Merkezi Devrim Kök'ün çağrısına uyarak onu görevden aldı.
BAYKAL TAKINTISINI KRİZE ÇEVİRDİ
İl Başkanı Devrim Kök, koltuğa oturduktan sonra mesaisinin önemli bölümünü CHP eski Lideri Deniz Baykal ve yanındaki üç milletvekili Yıldıray Sapan, Osman Kaptan ve Arif Bulut'a ayırdı. Önce partide tadilat gerekçesiyle Deniz Baykal fotoğraflarını indirtti. Devrim Kök, 2012 yılının Ekim ayında CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun Antalya ziyaretine eşlik etmeyen Deniz Baykal ve üç milletvekili hakkında partinin disiplin süreçlerinin işletilmesini istedi. Kriz o kadar büyüdü ki, üç CHP'li vekil Kılıçdaroğlu'na kadar çıktı, yalanlamalarla durum kotarılmaya çalışıldı.
DEMRE'DE HÜSRANA UĞRADI
CHP İl Başkanı Devrim Kök, Demokrat Partili Demre Belediye Başkanı Süleyman Topçu ile iyi ilişkiler kurdu. 2013 yılında Ramazan Bayramı'nın ikinci günü ilçeye CHP eski Lideri Baykal da gitti. Baykal, burada Başkan Topçu'yu ziyaret etti ve onu partiye davet etti. CHP İl Başkanı Devrim Kök, o günlerde yerel bir gazeteye yaptığı açıklamada “O iş tamam. Keşke Baykal bu işlerle uğraşacağına Ramazan Bayramı'nda partimizde yaşanan coşkuya ortak olsaydı" diye yüklendi. Fakat sonuç hüsran oldu, Demokrat Partili Topçu, kısa süre sonra Ak Parti'ye katıldı.
ANKARA YERİNE KAŞ'TA
Geçen yılın ağustos ayında CHP İl Başkanı Devrim Kök'ün başka bir bombası ise CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun gerçekleştirdiği Kaş tatilinde patladı. İl Başkanı Kök, kendi yönetimini dahi atlattı, “Ankara'dayım" dedi ama kendisi Kaş'ta Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun yanında çıktı. Partililer bu duruma tepki gösterdi.
'ERDAL YOK' DEDİ ADAYI OLDU
CHP Kepez Belediye Başkan adayı Erdal Öner'in adaylık süreci Kasım ayı içinde iyiden iyiye konuşulmaya başladı. İddialar karşısında CHP İl Başkanı Devrim Kök, Öner'le bir görüşmesinin olmadığını söyledi. İl Başkanı Kök, 28 Kasım günü gazetelere düşen açıklamasında, Kubilay Döşeyen, Zeki Başaran, Osman Selen ve Şükriye Karaben olmak üzere 4 aday adayları bulunduğunun altını çizdi, “Bu mevcut 4 aday adayı arkadaşımızdan biriyle yerel seçimlere gireceğiz" dedi. Devrim Kök'ün bu söylemi de tutmadı. 21 Aralık'ta Antalya'ya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kepez adayı olarak eski Ak Partili Erdal Öner'i açıkladı ve elini kaldırdı. Kepez'de bazı partililer bu gelişme üzerine istifa etti, bazıları da imza kampanyası başlattı.
'EVCİLMEN' DEDİ 'SULTAN' ÇIKTI
İl Başkanı Devrim Kök'ün son gafı Muratpaşa ve Konyaaltı Belediye Başkanları için oldu. Kök, her iki ilçede de aday belirleme sürecinin uzaması nedeniyle açıklama yapma gereği duydu. 7 Ocak tarihli açıklamada Başkan Kök, “Yapılan anketlerde mevcut belediye başkanlarımız, Muratpaşa'da Süleyman Evcilmen ve Konyaaltı'nda Muhittin Böcek, diğer aday adayı arkadaşlarımızdan açık ara önde. Ayrıca ilçe sakinlerinin memnuniyeti anlamında her iki belediye başkanımız yine açık açık ara önde, çok çok iyi durumdalar" diyerek süreci aktardı. O gün her iki başkanın da yeniden aday gösterileceğine ilişkin kanaate sahip olduğunu bildiren Kök, sonrasında kesin adaylıklarını ilan etti. Bunun üzerine Evcilmen ve Böcek, ilçelerine astıkları seçim afişlerinde 'aday adayı' ibaresi yerine 'adayı' kelimesini kullandılar. Devrim Kök'ün bu açıklamaları Muratpaşa'da ve Konyaaltı'nda diğer aday adaylarının tepkisine neden oldu, ortak deklarasyon yayımlandı. Diğer aday adayları, deklarasyonda Kök'ün tarafsızlığını yitirdiğini vurguladı.
TOPLU FOTOĞRAF ÇEKİMİ
Bu gelişmeler yaşanırken, Devrim Kök'ün organizasyonunda seçimde kullanılmak üzere fotoğraf çekimi yaptırıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ve belirlenen diğer ilçe adaylarının olduğu stüdyodaki toplu fotoğraf çekimine Süleyman Evcilmen ve Muhittin Böcek de katılarak elele poz verdi. Adaylık açıklamaları yapılmadan gerçekleştirilen bu organizasyon da diğer aday adaylarının tepkisine neden oldu. Aday adayları, "Evcilmen ve BÖcek'in adaymış gibi bu fotoğraf karesinde yer alması etik değil. Adaylarsa bu açıklansın, değillerse neden o karede yer aldılar?" diye tepki gösterdi.
Pazar akşam saatlerinde Muhittin Böcek Konyaaltı'na aday gösterilirken, Muratpaşa'da Süleyman Evcilmen'in yerine İl Kadın Kolları Başkanı Sultan Yeğen'in adaylığı ilan edildi. Bu açıklamayla birlikte ortalık karıştı. Parti binasını basan Evcilmen taraftarları, İl Başkanı Kök'ü istifaya çağırdı. (FOTOĞRAFLI)