ANTALYA, Isparta, Burdur, Denizli, Kaş Platformu üyeleri ve çevreci sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Phaselis Antik Kenti sınırındaki alana otel yapılacağı gerekçesiyle yürüyüş yaptı. Alanın bir turizm şirketine tahsis edildiğini belirten çevreciler, tahsisin iptali ve alanın korunması talebiyle Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne dilekçe verdi.
Antalya, Isparta, Burdur, Denizli, Kaş Platformu üyeleri ve çevreci sivil toplum kuruluşu temsilcisi bir grup vatandaş, Attalos Heykeli önünde bir araya geldi. Phaselis Antik Kenti sınırındaki parselin bir turizm firmasına tahsis edilmesine tepki gösteren grup, alana otel yapılacağı ve bölgenin doğal yapısının bozulacağını iddia etti. Antik kent çevresindeki köylerden gelen vatandaşların da katıldığı eylemde grup, 'Koruma Kurulu Phaselis'i Koru' yazılı pankart açarak, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne yürüdü. Ellerindeki dövizlerle slogan atan grup, müdürlük kapısına çam ağacı kozalağı bıraktı.
Müdürlük önünde grup adına basın açıklaması yapan Antalya, Isparta, Burdur, Denizli, Kaş Platformu Sözcüsü Hediye Gündüz, Phaselis Antik Kenti sınırındaki parselin turizm şirketine tahsis edilmesinin hukuka aykırı olduğunu ileri sürdü. Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun antik kent ve çevresindeki alanın korunması yönünde görevini yapmadığın öne süren Gündüz, turizm şirketi tarafından bölgeye otel yapılması halinde bölgenin çevre ile kültürel dokusunun harap edileceğini ifade etti.
Milli Parklar Müdürlüğü ile Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün yetersiz araştırma yapmasından dolayı alanın tahsisinin gerçekleştirildiğini iddia eden Gündüz, şöyle konuştu:
“Bizler, sorun yaşanmaması için bütüncül koruma ilkelerinin esas alınmasını ve alanın çevresiyle birlikte korunmasını talep ediyoruz. Kamu yararı yerine yatırımcı yararı gözetilmiş olan bu yanlış kararı kurulun bir kez daha gözden geçirerek yıkımı önlemek için bütüncül koruma ilkeleri doğrultusunda düzeltmesini istiyoruz." (FOTOĞRAFLI)