Arkas Sanat Merkezi’nde sergilenmeye başlayan ve 20’nci yüzyılın başında cam sanatını konu alan “Galle, Daum, Lalique Camın Şairleri” adlı sergiyle Lucien Arkas’ın koleksiyonunun bilinmeyen bir bölümü açığa çıktı.
Sergi açılış konuşmasını yapan Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, Fransız cam sanatının öncülerinden Emile Galle, Daum kardeşler ve Rene Lalique’nin eserlerinden oluşan ve evinde topladığı eserlerin bundan sonra Arkas Sanat Merkezi’nde sergileneceğini ifade etti. Bir sanatsever ve koleksiyoner olarak sanata sadece resim ve heykel penceresinden bakmanın kısıtlayıcı bir bakış açısı olduğunu düşündüğünü söyleyen Lucien Arkas, bu nedenle Arkas Sanat Merkezi’nde açılan yeni sergide dekoratif sanatlar zincirinin en güçlü halkalarından biri olan cam sanatını sanatseverlerle buluşturduğunu ifade etti.
Arkas Sanat Merkezi’nin açıldığı ilk günden itibaren İzmir’de resim ve fotoğraflardan oluşan 7 serginin gerçekleştirildiğini ve bu sergiyle de dekoratif sanatlara eğilmek, ziyaretçilere diğerlerinden farklı ve hoş bir deneyim yaşatmak istediklerini belirten Arkas, “20’nci yüzyılın başlarında Fransa’da filizlenen Art Nouveau akımının cam sanatındaki en önemli üç temsilcisi Emile Galle, Daum kardeşler ve Rene Lalique’e ait eserlerin sunulacağı sergide, Arkas Koleksiyonu’ndan 160 eser sergilenecek. Camın Şairleri sergisinde ziyaretçiler, Art Nouveau akımının dekoratif sanatlar alanındaki en büyük temsilcisi Emile Galle’yi tanıyarak, öncülüğünü üstlendiği cam sanatındaki yenilikçi anlayış hakkında fikir sahibi olacak ve Nancy Ekolü’nün (Ecole de Nancy) en büyük temsilcilerinden Daum Kardeşler ve ünlü tasarımcı Rene Lalique’in dünyanın çeşitli noktalarından bir araya getirilmiş örneklerini görme şansı yakalayacak” dedi.
Art Nouveau akımı, dekorasyonu temel alarak modern bir Avrupa stili yaratmak isteyen, zeki ve enerjik bir kuşağın sanatçı ve desinatörleri tarafından geliştirildi. Mobilya seramik, cam grafik sanatlar gibi konuları şemsiyesi altına toplayarak, rönesans ve 18. yüzyıldan sonra sanat tarihinin en önemli akımlarından birini oluşturdu. Sergi, 27 Nisan’a kadar gezilebilecek.
Mehmet KURT / İZMİR, () Fotoğraf