BALIKESİR’in Burhaniye ilçesinde faaliyet gösteren bir firma tarım alanında geliştirilen son teknolojiye sahip dev bir ekim tesisi kuracak. Burhaniye’ye tarım alanında çağ atlatacak dev tesis ile ilçe Türkiye’nin bu alanda en gelişmiş tesislerinden birine sahip olacak.
Benzerlerine gelişmiş Avrupa ülkelerinde rastlanan ekim tesisi ile Burhaniye, tarım alanında yarının teknolojisine ev sahipliği yapacak. Toplamda 25 dönüm arazi üzerine kurulan 17 bin 800 metrekarelik tesiste bin 480 metrekarelik alan ofis ve teknik odalar için ayrılırken 164 bin metrekare kapalı dikim alanına sahip tesis bu alanda geliştirilen en son teknolojiyi kullanacak.
Bilgisayarlı otomasyon sistemi ile desteklenen sistemi Hollanda’dan gelen uzmanlar kurdu. Hollanda’da geliştirilen teknoloji ile Türk mühendisliğini biraraya getiren tesisin projelendirilmesi Rotterdam’da gerçekleşti. Bu ay sonunda Hollanda’da Ankara Büyükelçiliğinde, Hollanda Tarım Müşavirliği ve Sanayi Bakanlığı’nda projenin sunumu gerçekleştirilecek. Burhaniye’nin kalkınması açısından da büyük önem taşıyan proje birçok kişiye istihdam sağlayacak.
CHP’li Burhaniye Belediye Başkanı Fikret Akova’nın da desteği ile Burhaniye’de kurulan tesisin inşaatının mayıs ayında tamamlanacağı belirtildi. Haziran ayı içerisinde faaliyete geçeirilecek tesisin Eylül ayında tam kapasite ile çalışması planlanıyor.
Sefer TALAY / BURHANİYE, ()
FOTOĞRAF