MANİSA’nın da içinde bulunduğu 28 pilot ilde uygulamaya konan ’Kütüphan-e Türkiye’ projesi ile toplumdaki dezavantajlı gruplar artık internet okur yazarlığını öğrenecek. Proje çerçevesinde okuma yazma bilen ancak bilgisayar kullanmasını ve internete girmesini bilmeyenler ücretsiz eğitim alacak.
Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürü Erdinç Karaköse, İl halk Kütüphanesi Müdürü Ayşin Kibrit ile birlikte düzenlediği basın toplantısında Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü ile Hacettepe Üniversitesi işbirliğiyle hayata geçirilen ve Manisa’da uygulamaya başlanan ’Kütüphan-e Türkiye’ isimli proje hakkında bilgi verdi. Projenin Microsoft’un kurucusu Bill Gates tarafından kurulan Bill ve Melinda Vakfı tarafından birçok ülkede uygulandığını belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Karaköse, 28 pilot ildeki 78 İl Halk Kütüphanesi’nde projenin yürütüldüğünü açıkladı. Toplumda dezavantajlı olarak değerlendirilen düşük gelirli kişilerin, yaşlı, engelli vatandaşlar ile ev hanımlarına internet kullanımını yaygınlaştırmanın amaçlandığını söyleyen Karaköse, “Toplumumuzda okuma-yazma bilen ancak bilgisayar kullanmasını ve internete girmesini bilmeyen vatandaşlarımız var. Mesela birçok işsiz internette nereye girip iş formu dolduracağını, iş ilanlarına nasıl bakacağını bilmiyor. Yaşlı bir vatandaşımız veya ev hanımı e-devlet uygulamasından nasıl yararlanacağını bilmiyor. Projenin amacı da bu interneti kullanmasını bilmeyen vatandaşımıza internet okur-yazarlığını öğretmek” diye konuştu.
ÜCRETSİZ İNTERNETE GİRMEYİ ÖĞRENECEKLER
Proje çerçevesinde İl Halk Kütüphanesi’nde özel bir bilgisayar bölümü oluşturulduğunu dile getiren Karaköse, “Şu anda proje çerçevesinde 26 yeni bilgisayar halk kütüphanemize geldi ve kuruldu. Proje için dezavantajlı vatandaşlarımıza özel bir bölüm oluşturuldu. Ancak proje kapsamında il halk kütüphanemizdeki personelimiz birkaç haftalık eğitimden geçecek. Eğitimin ardından internet kullanmayı öğrenmek isteyen dezavantajlı vatandaşlarımıza ücretsiz yardımcı olacak. Proje 28 ay sürecek. Proje ile yüzlerce değil, binlerce vatandaşımıza internet kullanmasını öğreteceğiz” dedi.
’Kütüphan-e Türkiye’ projesi pilot olarak seçilen Adana, Ankara, Aydın, Balıkesir, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Muş, Nevşehir, Samsun, Tekirdağ, Trabzon ve Zonguldak illerinde uygulanmaya başladı.
İlker KILIÇASLAN / MANİSA, ()
(AÖ)
FOTOĞRAF