İZMİR Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, beynin ana damarlarından birinde oluşan pıhtıyı çözmek için kullanılan tedavi yöntemlerinden biri olan “trombolitik tedavi' uygulanmaya başladı.
Trombolitik tedavi hakkında bilgiler veren İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Muhteşem Gedizlioğlu, trombolitik tedavinin uzun zamandır kalp hastalarına uygulanan ve kalp krizini önleyen bir tedavi yöntemi olduğunu söyledi.Tedaviyi kalpte uygulamanın kolay ancak beyinde uygulamanın zor olduğunu belirten Gedizlioğlu şunları söyledi:
“Beyin kanayan bir organdır. Bu tedavinin de ciddi bir beyin kanaması yaratmak gibi bir riski vardır. Bu nedenle ilacın beyine çok dikkatli olarak verilmesi gerekmektedir. O yüzden nöroloji hekimleri bu tedavide oldukça çekinmektedir. Hastanın ilaç verildikten sonra ciddi olarak takip edilmesi gerekmektedir. Her şeyden önce hasta dikkatle seçilmelidir. Dikkatle seçilmediği zaman komplikasyon oranı çok yüksek olan bir tedavidir. Bu tedavi kentimizdeki diğer büyük hastaneler de yapılabiliyor. Ancak çeşitli çekincelerle yapılabilen bir tedavi. Çok yaygın ve kolayca yapılabilen bir tedavi yöntemi değildir.”
Hasta seçiminde acil servisin büyük desteği olduğunu belirten Doç. Dr. Gedizlioğlu, tedavinin uygulanmasında gerekli özel şartların olduğunu söyledi. Doç. Dr. Oya Aydın, acil servis ekiplerinin bu kriterleri puanladıklarını ve tedaviyi puanlama sonucuna göre uyguladıklarını belirterek şu bilgileri verdi:
“Hastanın, felç geçirdikten sonra ilk saatler içerisinde hastaneye ulaşmış olması gerekiyor. Bizde bazı tetkikler yapıyoruz. Bu tetkiklerle birlikte toplamda hepsinin iyisi 3 saat, daha biraz genişletilmişi 4.5 saat içinde tedaviye başlamış olmak gerekiyor. Eğer 4.5 saati geçmişse kesinlikle tedavi yapılmıyor. Hastanın durumu çok ağırsa yapılamıyor. Çok hafifse yapılamıyor. Ne zaman felç geliştiğini bilemiyorlarsa yine yapılamıyor. Bu koşulları sağlayan hasta çok fazla değil. Bu koşulları sağlayan hastamız olduğunda acil servis ekiplerimiz tarafından bize haber veriliyor ve biz müdahale ediyoruz. Eğer doğru müdahale edilirse evde bakıma muhtaç olacak bir hastayı normal yaşamına döndürüyoruz.”
İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Pınar Ortan, tedavinin doğru uygulandığı takdirde felçle gelen hastanın evine yürüyerek gidebildiğini söyledi. Doç. Dr. Ortan, “Doğru kullanıldığı takdirde oldukça faydalı ancak, yanlış kullanıldığında tehlikeli bir tedavidir. Bu yüzden tedavi deneyimli hekimler tarafından uygulanmalı. Topluma yapacağımız en büyük iyilik hastaları bilinçlendirmek. Hastaların yakınları tarafından felç geçirdikleri anda acile getirmelerini sağlamalıyız” diye konuştu.
İZMİR, ()
FOTOĞRAF