BORNOVA ÇARŞISINDA DÖNÜŞÜM TAMAMLANDI BORONVA Belediyesi, Selçuklu döneminin izlerini taşıyan ilçenin merkezindeki Büyük Çarşı’da başlattığı tarihi dönüşümü tamamladı. Binaların cephelerinin aslına uygun hale getirildiği restorasyon ve sokak düzenleme çalışmalarının ardından tarihi Büyük Çarşı ışıl ışıl oldu. Zemindeki ışık uygulamalarıyla geceleri de gündüz olduğu gibi hareket kazanan Büyük Çarşı vatandaşlar tarafından beğenildi.
Bornova Belediyesi, tarihi Selçuklular dönemine kadar uzanan Büyük Çarşı’yı aslına uygun şekilde yeniden düzenledi. İlçenin merkezindeki Cumhuriyet Meydanı’ndan girilen ve çeşitli işyerleri, restoranları, kahvehaneleri ve nalburiye dükkanlarıyla günlük alışverişin nabzının attığı bölgelerden biri olan Büyük Çarşı, yapılan düzenlemelerle Selçuklu dönemindeki ihtişamlı görünümüne büründü. Binaları aslına uygun hale getirmek için uzun soluklu bir çalışma yapan Bornova Belediyesi, “Büyük Çarşı Sokak Sağlıklaştırma ve Çevre Düzenleme Projesi”ni uyguladı.
Proje kapsamında, öncelikle binaların doğal görünümlerini bozan sıvalar söküldü. Ardından işyerlerinin çatıları, kapıları, pencereleri aslına uygun olarak restore edildi. Kapı ve penceler tamamen yenilenerek ahşap malzemelerle değiştirildi. Proje Büyük Çarşı’daki 538, 540, 541, 542, 543, 544, 545 ve 452 sokakları kapsadı. Trafiğe kapatılan Büyük Çarşı’daki sokakların zemin döşemesi de tamamen yenilendi. Zemin ve bina cephelerindeki ışık uygulamalarıyla geceleri de gündüz olduğu gibi hareket kazanan Büyük Çarşı ışıl ışıl oldu.
Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, “Bornova Merkez’deki Büyük Çarşı’nın tarihinin Selçuklulara kadar gittiği biliniyor. Böyle bir çarşıya sahip olmak bir ilçe için çok önemli bir değer. Biz de belediye olarak bu değeri orjinal haline en yakın şekliyle korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak istedik. Esnafımızın da büyük özverisiyle Büyük Çarşımızı tarihi özelliklerini yansıtacak bir havaya büründürdük” dedi.
Büyük Çarşı Sokak Sağlıklaştırma ve Çevre Düzenleme Projesi’ne esnafın da büyük bir ilgi gösterdiğini söyleyen Başkan Sındır, “Bu proje hem çarşımıza hem de Bornovamıza değer katacak. Esnaf arkadaşlarımız da bu bilinçle hareket ederek çalışmalar boyunca pek çok sıkıntıya katlandı. Bütün esnaf arkadaşlarımıza hassas yaklaşımları nedeniyle teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Fotoğraf