İZMİR İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği 2014 yılı koyun ve keçi sütü fiyatlarını açıkladı. Keçi sütü 1.50 TL, koyun sütü 1.95 TL olarak belirlendi. Ayrıca Birlik bu yıl ilk kez üyelerine kalite primi ödeyecek.
İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, 2014 yılı koyun keçi sütü fiyatlarını açıkladı. Keçi ve koyun sütü geçen yıla göre 5 kuruş arttı. 2013 sezonunda 1.45 TL olan keçi sütü 1.50 TL, 1.90 TL olan koyun sütünün fiyatı ise 1.95 TL olarak belirlendi.
Türkiye’de koyun ve keçi sütünü soğuk zincirde toplayan tek il olduklarını belirten Birlik Başkanı Türer, Türkiye’de koyun ve keçi sütü fiyat belirlenmesinde belirleyici rol oynadıklarını söyledi. Dört yıl önce koyun keçi sütünde soğuk zincir projesini ilk yaşama geçirdiklerinde keçi sütünün 60 kuruş, koyun sütünün 90 kuruştan alındığına dikkat çeken Türer, “Soğuk zincir projesi ile üyelerimizin ürünleri büyük bir değer kazandı. İnek sütü fiyatından satın alınan keçi sütü 4 yılda 3 kata yakın bir değer kazanırken yine pazar bulmakta zorlanan yetiştiricinin evde peynir yapmak zorunda kaldığı koyun sütü ise 2 kattan fazla değer kazandı. İzmir Birliği’nin kurduğu soğuk zincir projesi ile yetiştirici yıllar sonra para kazanır ve işletmesine yatırım yapar hale geldi” dedi. Başkan Türer koyun ve keçi sütünün Türkiye’nin birçok bölgesinde inek sütü fiyatından, yani 1 lira civarından alınıp satıldığını belirterek, diğer illerde de soğuk zincirin kurulması ve üreticilerin daha fazla kazanç elde etmeleri gerektiğini vurguladı.
Üreticilere, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın da destek verdiğini kaydeden Türer, “Bizim belirlediğimiz süt fiyatları üzerine 20 kuruş da Bakanlığımız vermekte. Böylelikle keçi sütü 1.50 kuruştan 1.70 kuruşa, 1.95 olan koyun sütü 2.05 kuruşa yükselmiş oluyor” dedi.
KATİLETEYE DAYALI PRİM
İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer bu yıl ilk kez sütünü satın aldıkları yetiştiricilere kalite primi uygulayacaklarını duyurdu. Hijyen ve kalitenin öneminin altını çizen Türer şöyle devam etti:
“Soğuk zincir projesi ile bugün İzmir Avrupa Birliği standartlarında süt topluyor. Sütte hijyen ve kalite çok önemli. Hijyen konusunda çok hassasız, PH 6.5’un altındaki sütü kesinlikle satın almayız. Sütün içeriğinde ise yağ çok önemli kriter. Bu yıl doğru beslenmeyi ve bakımı teşvik etmek amacıyla yağa dayalı kalite primi ödeyeceğiz. Soğuk zincir projesiyle yetiştiricinin ürünü değer kazanıyor, sanayiye kaliteli, tüketiciye sağlıklı ürün ulaşıyor. Şu an için küçükbaş hayvancılıkta sadece İzmir’de soğuk zincir var. Koyun keçi sütünde soğuk zincir Türkiye’nin tamamına yayılmalı.”
FOTOĞRAF