İZMİR’in Bayındır ilçesindeki tarihi evlerin mimari özellikleri kitap konusu oldu. Bayındır Belediyesi, ilçedeki tarihi evlerin mimari özelliklerinin anlatıldığı ’Bayındır Evleri’ adlı 400 sayfalık kitap hazırladı.
Bayındır Belediyesi’nin desteğiyle Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğrencisi Fatma Cansız 3 yıldan beri hazırladığı yüksek lisans tezinde Bayındır’daki Osmanlı dönemi geleneksel Türk evleri, gayrimüslim evleri ve Cumhuriyet devri evleri başlıkları altında araştırma yaptı. Kitaplaşan yüksek lisans tezinde tarihi evlerin kat düzeni, kapı, pencere, saçak, çıkma, cumba ve balkon gibi cephe unsurları ile cephe süslemeleri detaylı olarak anlatıldı. Bayındır Evleri kitabında tarihi evlerin cephe ve cephe süslemelerinin restitüsyon çizimlerine de yer verildi.
Fatma Cansız’ın yüksek lisans tezi ’Bayındır Evleri’ 400 sayfa kitap olarak basılarak ilçedeki okul, kamu kuruluşu ve akademisyenlere gönderildi. Cansız, yüksek lisans tezinin kitap haline getirilmesinde verdikleri destekten dolayı Bayındır Belediye Başkanı Mehmet Kertiş’e teşekkür etti. Cansız, tez çalışmasını hazırlarken tarihi dokusu çok iyi korunmuş Bayındır’ın önemli zenginliği olan tarihi evleri kayıt altına alarak, sanat tarihçilerine, akademisyenlere kaynak olmasını ve Bayındır’ın tanıtımına katkı sağlamasını amaçladığını belirtti.
CANSIZ’A BAŞARI BELGESİ
Kültürel kimliği olmayan şehirlerin ruhları olmayacağını vurgulayan AK Parti’li Bayındır Belediye Başkanı Mehmet Kertiş, “Atalarımızın bizlere emanet ettiği tarihi eserlerin yeniden ayağa kaldırılması için yoğun restorasyon projeleri gerçekleştirdik. Bizler geçmişimiz olan tarihi eserleri kayıt altına alarak, restore ederek, geleceğimizin oluşturulması için çalışmalar yapıyoruz. Fatma Cansız önemli bir akademik çalışma yaptı. Belediye olarak kitap haline getirdiğimiz bu değerli akademik çalışma akademisyenlere, üniversitelere ve İlçemize gelecek araştırmacılara önemli bir kaynak kitap olacak” dedi.
Belediye Başkanı Mehmet Kertiş, Bayındır Evleri yüksek lisans tezi sahibi Fatma Cansız’a çalışmalarından dolayı başarı belgesi verdi.
Mehmet Akif AVŞAR / BAYINDIR, () Fotoğraflı