İZMİR’in Bayındır ilçesinde her yıl ocak ayının sonunda çıkmaya başlayan nergis çiçeğinin yılın 12 ayı yetiştirilmesi için bir proje başlatıldı. Bayındır Belediyesi’nin öncülük ettiği proje kapsamında üreticinin pazar bulma sorunu da ortadan kaldırılacak.
Bayındır Belediyesi, Ege Üniversitesi Bayındır Meslek Yüksekokulu ve İstanbul Ağaç A.Ş.’nin işbirliğinde başlatılan proje ile mis kokulu nergis çiçeğinin tanıtım ve pazarlaması sağlanacak. Üretimin yapıldığı Bayındır Turan Köyü’ne gelen proje ortakları incelemelerde bulundu. Proje ile ilgili köylülere bilgilendirmenin yapıldığı toplantıya AK Parti’li Bayındır Belediye Başkanı Mehmet Kertiş, İstanbul Ağaç A.Ş Fidanlık Müdürü Barış Şişman, Ar-Ge Şefi Mustafa Karaağaçlı, Bayındır İç ve Dış Mekan Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Çıplaklı ve Turan Köyü Muhtarı Şahin Burgucu katıldı.
KALİTELİ ÜRETİM
Köy kahvesinde köylülerle sohbet eden Bayındır Belediye Başkanı Mehmet Kertiş, yıllardır üreticilerin çok ucuza satmak zorunda kaldığı nergis çiçeğinin hak ettiği değere ulaşması için çalıştıklarını söyleyerek, “Kadir Topbaş’ın desteğiyle pazar sorunu olmadan hem soğan hem de kesme çiçek olarak nergis çiçeğimizin satışı olacak. Turan’daki nergis çiçek üreticimiz artık teknik eleman desteğiyle kaliteli üretim gerçekleştirecek. Nergis çiçeğimiz Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bakanlarımızın ofislerini süslüyor. Gelen tepkiler oldukça olumlu. İnşallah nergis çiçeğimiz hak ettiği düzeye gelecek” dedi.
ZİRAAT MÜHENDİSLERİNDEN DESTEK
Turan Köyü’nde halkın kazancının artması için bu projeye ortak olduklarını belirten İstanbul Ağaç A.Ş Fidanlık Müdürü Barış Şişman, nergis çiçeğinin kaliteli kesme çiçek ve soğan olarak üretilebileceğini dile getirdi. Ziraat mühendislerinin kontrolünde üretim yapılacağını kaydeden Şişman, “Kesme çiçekçilik dışında ağırlıklı olarak soğan üretiminin gerçekleşmesine ağırlık vermek istiyoruz. Kaliteli üretim olduktan sonra pazarlama ve satışta sıkıntı olmaz” diye konuştu.
Toplantı sonrasında İstanbul Ağaç A.Ş yetkilileri ve Bayındır Belediye Başkanı Mehmet Kertiş, nergis çiçeğinin kesme çiçek ve soğanlarının saklanacağı soğuk hava deposunun yapılacağı alanı inceledi.
Mehmet Akif AVŞAR / BAYINDIR, ()
FOTOĞRAF