DEVRİMCİ İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Tüm Emekli-Sen Balıkesir Şubesi, hak gaspına neden olduğunu ileri sürdüğü Sağlıkta Dönüşüm Programı’nı Balıkesir Devlet Hastanesi bahçesinde düzenlenen eylemle protesto etti.
Eyleme, Balıkesir Tabip Odası üyeleri ile vatandaşlar da destek verdi. Tüm Emekli-Sen Balıkesir Şube Başkanı Bekir Ceylan, grup adına yaptığı basın açıklamasında, asgari ücretin net 846 lira, dört kişilik bir ailenin açlık sınırının ise 1121 lira, yoksulluk sınırının ise 3 bin 554 lira olduğuna dikkati çekip, “Günümüzde, insanların sağlık hizmetine daha çok para ayırmak zorunda kalmalarının ailelerin ay sonu hesaplarını alt üst etmektedir. Özellikle sağlık harcamalarının emeklilerin belini bükmektedir. Sağlıkta soygun, daha hastaneye gitmeden, randevu alırken başlıyor. 182 Merkezi Randevu Sistemi'nden yararlanan herkes bu hizmet karşılığı 4.5 lira katılım payı ödemektedir. Randevu alırken, vatandaşın cebinden çıkmaya başlayan para, hastane kapısından içeriye girdikten sonra, ilaç katılım payı, muayene katılım payı, reçete ücreti, tahlil ve tetkik farkı ücreti, erken muayene farkı gibi değişik isimlerle alınmaya devam ediyor. Özel hastanelerde, devlet hastanelerinde, üniversite hastanelerinde, aile hekimliklerinde yapılan tedavinin faturası eczanelerde tahsil ediliyor, emeklilerin ise aylıklarından kesiliyor. Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın başladığı ilk günlerde, devlet hastanelerinde ve üniversite hastanelerinde ücret alınmıyordu. Bu uygulama, sağlıkta dönüşüme karşı yükselebilecek tepkileri engellemeye yönelik bir aldatmacaydı. Zira dönüşüm için gerekli yasal ve idari düzenlemeler yapılıp, program tam olarak yürürlüğe konulduktan sonra, önce 3 lira muayene ücreti alınmaya başladı. Bu ücret şu anda kamu hastanelerinde 8 lira, özel sağlık kuruluşları ile hastanelerinde ise 15 lira” dedi.
Dönüşümde vatandaşın cebini ve sağlığını ilgilendiren en kritik değişiklik hastadan katılım payı ve otelcilik hizmeti dışında ücret alınmasının önünü açan ilave ücret alınabilen istisnai sağlık hizmetleri'nde gerçekleştiğini ode vurgulayan Ceylan, “Daha önce 12 kalem olan istisnai sağlık hizmeti sayısı 29 kaleme çıkarıldı. Bu uygulama ile Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşmeli veya protokol imzalamış sağlık kuruluşlarına, kamu-özel farkı gözetmeksizin, her bir işlem için kurumun belirlediği bedelin 3 katı kadar ücret alınmasının yolu açıldı” diye konuştu.
“KAMU HASTANELERİNDE CEO DÜZENİNE GEÇİLDİ”
2 Kasım 2012'de Kamu Hastaneleri Birlikleri'nin kurulmasıyla birlikte kamu hastanelerinde şirketler gibi CEO düzenine geçildiğine dikkat çeken Ceylan, şunları söyledi:
“Devlet hastanelerini kar amaçlı şirketlere dönüştüren bu düzende en yetkili olanlardan başlayarak tüm çalışanların güvencesiz, esnek ve çok çalıştırılmaları hedefleniyor. Ayrıca bu yeni yönetim şekli hastanelerin işletmecilik mantığı ile yönetilmesine ve çalışanların performans değerlendirmesine tabi tutulmalarına yol açmaktadır. Sağlık çalışanlarının performans değerlendirmesinde en önemli kriter hastaneyi kara geçirip geçirmedikleri veya sağladıkları kar miktarıdır. Burada verilen sağlık hizmetinin nitelikli olmasının hiçbir önemi yoktur. Başta emekliler olmak üzere tüm yurttaşları, sağlık hakkının gasp edilmesi ve sermayeye kaynak aktarılması üzerine kurulu dönüşüm programı ile sağlık hakkının gasp edilmesine karşı çıkmaya çağırıyoruz.”
Grup, açıklamanın ardından bir süre, “Sağlık hakkı satılamaz” sloganı atıp, dağıldı.
Hilmi DUYAR / BALIKESİR, ()
(AÖ)
FOTOĞRAF