BALIKESİR'de partilerin Karesi ve Altıeylül ilçeleri için hazırlayıp, seçim kurullarına teslim ettikleri belediye meclis üyeliği listeleri sürprizleri de beraberinde getirdi. Özellikle CHP'nin Altıeylül'de önseçim sonucuna uymaması partililerin tepkisine yolaçtı. Listelerin hazırlanışı sırasında CHP ile birlikte AK Parti'de de gerginliklerin yaşandığı öğrenildi. Merkez sağdaki eski siyasetçiler, CHP ve AK Parti'nin gözdesi oldu. Listeler belli olunca da özellikle sosyal medyadaki tepkiler dikkat çekti.
CHP FERMUARI TAKMADI
CHP iki ilçede de ön sıraları örgüt dışından gelen isimlere verdi. Doktor Mehmet Ali Çiçek'in başkan adayı olduğu Altıeylül İlçesi’nde ilk sırayı halen belediye meclis üyesi de olan müteahhit İsmail Sarsılmaz aldı. İki dönem önce ANAVATAN’dan Pamukçu Belediye Başkanı seçilen, daha sonra CHP'ye geçen emekli öğretmen Rafet Topalak Altıeylül’de ikinci sıraya yazıldı. Kuyumcu Ahmet İşlek üçüncü sıraya yerleşti.
Altıeylül’de meclis aday adayları için yapılan eğilim yoklamasında en yüksek oyu alıp, sandıktan birinci sırada çıkan emekli öğretmen Fethi Yoldaş'ın fermuar sistemine göre ikinci sırada yer alması gerekirken, yedinci sıraya kaydırılması dikkat çekti. Eğilim yoklamasında sonuncu sırada yeralan Nuran Aslan ise kontenjan adayı oldu.
6. sıradaki Mehmet Şahan, Facebook sayfasında Fethi Yoldaş'ın 7'nci sıraya kaydırılmasının bir hak gaspı olduğunu öne sürdü. Yine BM listesinde 28. sırada yeralan Mesut Gökaslan da Facebook hesabından eğilim yoklamasında sonuncu olan Nuran Aslan'ın kontenjan üyesi yapılmasını eleştirdi.
KARESİ ADAYLARI
CHP, Ender Biçki'nin başkan adayı olduğu Karesi İlçesi’ndeki Belediye Meclisi’ne ilk sıradan eczacı Serkan Sarı’yı aday gösterdi. Sarı'nın, Büyükşehir Başkan adayı Sami Sözat'ın kontenjanı olduğu öğrenildi. İkinci sırada eğilim yoklamasında birinci çıkan avukat Çiğdem Dönmez yazılırken, eski ANAVATAN’lı Hüseyin Dönderdi üçüncü sırada yer aldı. CHP Altıeylül'ün aksine Karesi'de eğilim yoklamasında başarılı olanları öne çıkardı.
AK PARTİ'DE ESKİ DP'Lİ AKBIYIK LİSTE BAŞI
AK Parti’nin belediye meclis üyeliği aday listelerinde sürpriz isimler göze çarptı. Demokrat Parti eski il başkanı Mesut Akbıyık, Karesi Belediye Meclisi’nde birinci sırada değerlendirildi. MHP'den istifa eden İl Genel Meclisi üyesi Cemal Kocataş ikinci sırada yer buldu. Kadın Kolları Başkanı Mutlu Aydemir üçüncü sıraya konuldu. Altıeylül Belediye Başkanlığı için AK Parti’den aday adaylığı yarışına giren, ancak aday gösterilmeyen Yusuf Hocaoğlu'nun Karesi’de birinci sıra kontenjan adayı olması ise dikkat çeken bir başka ayrıntı oldu. Hocaoğlu, Altıeylül'e belediye başkanı olamasa bile Karesi'den belediye meclisi üyesi olabilecek.
AK Parti Merkez İlçe eski başkanlarından Dinçer Orkan Altıeylül’de liste başı oldu. DYP eski ilçe başkanlarından M. Birol Şahin ise ikinci sırada yeraldı. Altıeylül’de ise ilk sıra kontenjan adayı Pamukçu Belediye Başkanı İsmail Çoban oldu.
MHP'DE SÜRPRİZ YOK
MHP ise diğer iki partiye oranla büyük sürprizler yapmadı. MHP'nin Altıeylül listesinde ilk üçü Uğur Güneri, Eyüp Uygur, Nazif Eren oluşturdu. Kontenjan adayları Nedim Tuna, Murat Yanar, Ali İnlek oldu. Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Özenç’in liste başı yazıldığı Karesi'de ise Sertaç Gündoğan, M. Tuğrul Mence ilk 3'te yeraldı. Eski DYP merkez ilçe başkanlarından Ömer Telligöz 9. sırada yer buldu.
Kontenjan adayları ise Metin Özpınar, Ersin Poyrazlı, Sait Ahmet Tunus oldu.
Coşkun YAMAN / BALIKESİR, ()
(AÖ)
FOTOĞRAF