İZMİR Barosu eski başkanı Sema Pekdaş'ın, CHP'den Konak Belediye Başkan adayı olmak için istifa etmesi nedeniyle, 8-9 Şubat'ta yapılacak olan yeni baro başkanı seçimlerinde, Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu adına Aydın Özcan aday olduğunu açıkladı. Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu ise tüm avukatlara cep telefonundan mesaj gönderip, seçimlere herhangi bir aday çıkarmama kararı aldıklarını, Özcan'ın kendi grupları ile bir ilgisinin bulunmadığını belirtti.
Aydın Özcan’ın İzmir Adliyesi C-Kapısı önünde yaptığı açıklamaya, 50'ye yakın avukat destek verdi. Avukatlar açıklamaya ellerinde tuttukları, İzmir Barosu Başkan Adayı Aydın Özcan'ın fotoğraflarıyla katıldı. Sema Pekdaş'ın istifasıyla boşalan ve gelecek ay yapılacak olan baro başkanlığı seçimlerine Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu adına aday olduğunu söyleyen Aydın Özcan, “Belirtmek isterim ki bu istifa Sema Hanım’ın hukuken en doğal hakkı olmasına karşın, genel kurul iradesinin yanıltıldığı su götürmez bir gerçektir. Bu iradi kayıp hali sonucu yapılacak olağanüstü genel kurulda meslektaşlarımız karşısına tek bir başkan adayı çıkartılarak, genel kurul iradesinin salt bir tasdik makamı gibi işletilmesinin kabul edilebilir bir yanı yoktur. Tüm bunlar neticesinde başkanlık seçimine Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu olarak girme kararı almış bulunmaktayız” dedi.
Özellikle son zamanlarda Türkiye’nin içinde bulunduğu durum, haksız ve hukuksuz yapıldığı belirtilen yargılamalar ile aynı doğrultuda çıkan kararların, avuktalık mesleğinin önemini bir kez daha gözler önüne serdiğine değinen Özcan, “Mesleki saygınlığımız günden güne yok olmakta, mesleğimizle birklikte meslektaşlarımıza yapılan baskılar ise günbegün katlanarak artmaktadır. Tüm bu baskılara karşın birklik olma, bir olma gereği açıktır. Bu baskılar ancak zorunlu meslek kuruluşlarımız olan Barolar yardımı ile sonlandırılabilir. Münferit tepkilerimiz belli bir noktadan sonra maalesef ki çeşitli tepki ve tehiditlerle karşılaşmakta hatta işin ucu özgürlüğü kısıtlayıcı müdahalelere kadar varabilmektedir. Ülkemizin geldiği bu noktada bazı Barolar üstlerine düşen yegane görevleri dahi yerine getirememektedir. Barolarımızın gerekli tepkiyi göstermesi halinde ülkemezin içinde bulunudğu bu buhram döneminden kurtulacağı, hak ve hukukun, adaletin, temiz siyaset ile demokrasinin, hukukun üstünlüğünün, tam bağımsızlığın ve cumhuriyetin, layıkıyla konuşulabileciği açıktır. Değerlerimiz kirletilmekte, yok edilmeye çalışılmaktadır. Şanlı tarihimiz hafızamızdan kazınmaktadır. Bizler, cumhuriyetin çocukları, adaletin savunucularının artık “Dur' deme vakti gelmiştir. Themis'in terazisi yan yatmış, gözleri açılmıştır. Savunma susturulmaya, sindirilmeye başlanmıştır. Vakit demokrasi, vakit hukuk, vakit adalet, vakit cumhuriyet vaktidir. Vakit direnme vaktidir. Baronun görevi meslektaşlara sadece görünürde hizmet vermek değil, haksızlığın, hukuksuzluğun, yolsuzluğun, aymazlığın karşısında mensupları ile birlikte dimdik ayakta durabilmektir. Baro avukat içindir. Meslektaşlarının haklarını sahiplenmek ve korumak, avukatlık mesleğinin saygınlığını arttırarak mesleğimizin hak ettiği yere getirmek, hukuksuzluk karşısında hukuka sahip çıkarak Atatürk ilke ve devrimlerine sahip çıkmak için İzmir Barosu başkanlığına adayım” dedi.
İstifa eden Sema Pekdaş’ın mensubu olduğu Çağdaş Avukatlar Grubu ise 8-9 Şubat'ta Ege Üniversitesi Spor Saelonu'nda yapılacak olan seçimde Baro Başkan vekili Avukat Ercan Demir'in aday gösterdiklerini belirtti.
CUMUHRİYETÇİ AVUKATLAR GURUBUNDAN MESAJ
Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu ise tüm avukatlara cep telefonundan mesaj gönderip, seçimlere herhangi bir aday çıkarmama kararı aldıklarını, Özcan'ın kendi grupları ile bir ilgisinin bulunmadığını belirtti. Mesajda, “Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu başlığıyla, Av. Aydın Özcan adına gönderilen mesajin Grubumuzla ilgisi bulunmamaktadır. Cumhuriyetci Avukatlar Grubu Yürütme Kurulu’nda ve 24.01.2014 tarihli Olağan Genel Kurulumuzda, Baro Baskan adayı gosterilmesi yönünde bir karar alınmamıştır. Meslektaşlarımızın bilgisine sunarız” denildi.
FOTOĞRAF