İZMİR’de üretim yapan Ayakdaş Ayakkabı’nın Genel Müdürü Ahmet Ayakdaş, ayakkabıda ithalat artışının önüne geçebilmek için ek vergiler konulması gerektiğini söyledi.
30 yılı aşkın süredir İzmir’de, yüzde 100 yerli üretimle, bayan, erkek ve çocuk ayakkabısı imalatı yapan, ürettiklereni Rusya, Sırbistan, Yunanistan, Gana, Uganda, Filistin’e ihrac eden Ayakdaş Ayakkabı firmasının Genel Müdürü Ahmet Ayakdaş, sektörü değerlendirdi. 30 yıldır, kurlarla, ithalatla ve ekonomiyle iç içe olduklarını belirten Ayakdaş, “Sektör sıkıntılarımızı her platformda dile getiriyoruz. Ticarette, her yıl bir önceki yıla göre farklı durumlarla karşılaşıyoruz. Bizde de hatalar var ama bunları hep beraber aşacağız. Türk ekonomisi, başarılı ekonomi politikaları ile krizlerden etkilenmeden yoluna devam etmiştir. Bundan sonrada alınacak önlemlerle yoluna durmadan başarıyla devam edecektir” dedi.
İzmir ayakkabı sektörünün, 2014 yılında ihracata daha da fazla ağırlık vererek hedefleri yakalayacağını iddia eden Ayakdaş, açıklanan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ayakkabıda ithalatın, geçen yıl, bir önceki yıla göre yüzde 20 artarak 1 milyar dolar seviyesine ulaştığına işaret etti. Ahmet Ayakdaş, “Geçen yıl ihracatı, 2012'ye göre yüzde 40 artırarak 723.3 milyon dolara ulaştıran sektör, buna karşılık yaklaşık 270 milyon dolar dış ticaret açığı verdi. Bu tablo, ihracatın ithalatı dengelemesi amacıyla orta ve uzun vadeli planlarda mutlaka önlem alınması gereken bir durum olarak önümüze çıkıyor” diye konuştu.
Ayakkabı üretimi konusunda, İzmir’de altyapı ve kapasite kullanımı imkanı olmasına rağmen ithalattaki artışı değerlendiren Ahmet Ayakdaş şunları söyledi:
“İthal edilen her ayakkabının İzmir'de de üretilebileceğini ve bu imkanlar değerlendirildiğinde yeni istihdam alanları da açılabileceğine inanıyorum. 2014 ihracat yılı olacak. İthalatın önüne geçmek istiyorsak, biz de ek vergiler koymalıyız. Alınacak Bakanlar Kurulu kararı sorunlarımıza büyük oranda çare olacaktır. Ek vergi uygulandığı takdirde, iç üretim canlanacak. Son zamanlardaki kurdaki yükseliş ithalatı azaltabilir ama bu geçici bir durumdur. İthalata ek vergiler konusu önemlidir ve yerli ayakkabı üreticileri olarak da beklentimiz bu yöndedir.”
İthal ürünlerin sağlıksız olduğunu savunan, sağlığı tehdit eden belli oranda ayakkabının yurda girebildiğini kaydeden Ahmet Ayakdaş, İzmir’de yerleşik bini aşkın ayakkabı ve yan sanayi üreticisi firma olduğuna işaret etti. Bu noktada, ortaya çıkan olumsuzlukları ortadan kaldırabilme, yurt dışına açılma, ortak alım heyetleri oluşturma ve ortak hareket etmek için birbirleriyle yakın işbirliği içinde olan ayakkabı ve yan sanayi sektörlerinin birlikte hareket etmesinin önemli olduğuna da dikkat çekti.
Hükümetten ayakkabı sektöründe, yerli üreticinin rekabet gücünü arttıracak teşvikler beklediklerini de ifade eden Ahmet Ayakdaş, sektörlerin ayakta kalması ve gelişebilmesi için bunun şart olduğunu söyledi.
FOTOĞRAF