İZMİR Barosu Başkan Vekili Ercan Demir, 24 Ocak “Tehlikedeki Avukatlar Günü” dolayısıyla, adliye önünde basın açıklaması yaptı. Demir, Türkiye'de 20 avukatın mesleki faaliyetleri veya politik görüşleri nedeniyle tutuklu olduğunu söyledi.
İzmir Adliyesi C-Blok önünde bir grup avukatla birlikte yaptığı basın açıklamasında Ercan Demir, 2010 yılında İran'daki avukatların durumuna dikkat çekmek için bir girişim olarak başlatılan “Tehlikeli Avukatlar Günü”nün, 1977 yılında Madrid'te öldürülen 4 sendika avukatı anısına 24 Ocak olarak belirlendiğini vurguladı. Demir, Türkiye'de de 2013 yılında tutuklanan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlara ithaf edilen günün, bu yıl yoksulların haklarını savundukları için öldürülen ve ölüm tehdidi altında olan Kolombiyalı avukatlara adandığını belirtti.
Ercan Demir, “Bilindiği üzre ülkemizde önce KCK davasıyla başlmayan toplu avukat yargılamaları, ÇHD'li avukatlarla sürdürülmüştür. Bugün itibariyle 20 avukat mesleki faaliyetleri veya politik görüşleri nedeniyle tutuklu olarak yargılanmmaktadır. Siyasi iktidarın müdahaleleri ve kara propagandası nedeniyle hak savunuculuğu bir suç gibi gösterilmeye çalışılmakta, hak savunucusu avukatlar suçlu ilan edilmek istenmektedir” dedi.
BM Avukatların Rolüne Dair Temel İlkeler metninde belirtildiği gibi, hukukçuların güvenliğini garantilemek için önlemler alınmasını talep ettiklerini belirten Demir, avukatların ve tüm insan hakları savunucularının faaliyetlerinin muşruluğunun tanınmasını, hak savunucularını hedef gösterenlerin cezalandırılmasını, insan haklarını ihlal edenlerin dokunulmazlıklarına son verilmesini ve yargalanmalarını, politik yada mesleki nedenlerle özgürlğünden yoksun bırakılan bütün avukatların serbest bırakılmasını istediklerini söyledi.
Demir, “Özgürlükler ve hak savunuculuğu söz konusu olduğunda siyasi iktidarların talep ettiği uslu avukatlar olmayı, muhalif kimliğimizden ödün vermeyireddediyoruz. Sonucu ne olursa olsun hak ve özgürlükler mücadelesinde her bedeli göğüslemeye hazırız” dedi.
Bahri KARATAŞ, İZMİR ()
foto