CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşanan asistan hekim sıkıntısını TBMM’ne taşıdı. Güven, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun cevaplaması istemiyle sunduğu soru önergesinde, asistan kontenjanı eksikliğinin sadece Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne özgü bir sorun olup olmadığını da sordu.
Güven, hastanedeki asistan hekimlerin hizmetin ve eğitimin aksaksız yürütülmesi için önceki sınav dönemlerinde verilmeyen yeterli asistan kontenjanlarının 13 Nisan 2014 tarihinde gerçekleştirilecek olan Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’nda (TUS) mutlaka verilmesini talep ettiklerini aktardı. Güven, asistan hekimlerin sıkıntılarını şöyle dile getirdi:
“Halihazırda asistan hekim sayısının yetersizliği iş yükünü artırdığı için hastanede çalışan asistan hekimlerin fiziksel ve zihinsel yorgunluklarının artacağı bilinen bir gerçektir. Bu nedenle hekimlerin de tıbbi uygulama hatası ve malpraktise eğiliminin artması da kaçınılmazdır. Bu durum yalnızca asistan hekimlerin değil onların eğitimlerinden sorumlu öğretim üyelerinin de öncelikli sorunu. Çünkü şu çarpıcı örnek aslında her şeyi anlatmakta; hastanenin 20 hekim çalıştırılması gereken 120 kişilik genel cerrahi kliniğinde 7 asistan görev yapıyor.”
Eğitim hastanelerinde yeterli asistan kadrosu verilmemesi sorunun yeni olmadığını, 2012 yılında da benzer sıkıntının yaşanması nedeniyle verdiği soru önergelerine hala yanıt gelmediğini dile getiren Güven, “Uzmanlık eğitimi alacak hekimlerin ve eğiticilerin yetersiz kadro ile çalışmaya zorlanmaları çok anlamsız olmaktadır. Amaç uzmanlık eğitimlerini de özel ve vakıf hastanelerine devretmek ve ithal uzman adaylarına yol açmak olarak görülüyor. Çünkü yabancılara zorunlu hizmet te kaldırıldı. Uzman olur olmaz çalışmaya başlayabiliyorlar. Bizim hekimlerimiz ise 2 yıl zorunlu hizmet yapmazlarsa değil uzman, pratisyen olarak bile çalışamıyorlar. Çünkü devlet diplomalarını vermiyor. AKP hükümeti insan haklarına aykırı olarak bizim hekimlerimize işkence yapmaktadır” dedi.
“AMAÇ KAPATILMAK İSTEMESİ Mİ”
Güven, Bakan Müezzinoğlu’na konuyla ilgili şu soruları yöneltti:
“13 Nisan 2014 tarihinde gerçekleştirilecek Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’nda İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi ile afiliye olan Atatürk Eğitim Hastanesi’ne yeterli asistan kontenjanı verilmesi konusunda Bakanlığınızca önlem alınmış mıdır? Hastaneye kaç asistan hekim kontenjanı verilmesi düşünülmektedir? Asistan kontenjanı eksikliği sadece İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi ile afiliye olan Atatürk Eğitim Hastanesine özgü bir sorun mudur? Başka üniversite hastanelerinde de asistan hekim kontenjanı eksikliği bulunmakta mıdır? Diğer üniversite hastanelerinden hangilerinde asistan hekim eksikliği bulunmaktadır? Asistan hekim kontenjan eksikliği bulunan diğer üniversite hastanelerine de 13 Nisan 2014 tarihli TUS’ta asistan hekim kontenjanı verilmesi düşünülmekte midir? Kaç hekim kontenjanı verilmesi düşünülmektedir? Kontenjan verilmemesinde amaç üniversite hastanelerinin kapatılmak istenmesi midir? Yan dal uzmanlık kadrolarına ilişkin olarak 19 Ekim 2012 tarihli ve 7/12072 esas nolu soru önergesi ile Bakanlığınıza yönelttiğim soruların 2013 ve 2014 yılına ilişkin kadro sayılarını de içerecek şekilde cevaplandırılması düşünülmekte midir?”
(AÖ)
FOTOĞRAF