ANTALYA'da CHP, Ak Parti ve MHP'de, 423 kişilik 19 ilçeyi kapsayan belediye meclis üyesi aday listelerinde birkaç istisna ya da simgesel birinci sıralar dışında kadınlar, listelerde seçilemeyecek sıralara yerleştirildi.

Antalya'da Ak Parti, CHP ve MHP, 30 Mart yerel seçimleri için 20 belediye başkan adayı ve 423 belediye meclis üyesi adayı gösterdi. Üç partinin, Antalya'da hem Büyükşehir Belediye Başkanlığı hem de 19 ilçe belediye başkanlığı için gösterdiği toplam 60 başkan adayı arasında bir tek kadın bulunmuyor.

Her bir siyasi partinin sunduğu 423 kişilik 19 ilçeye ait meclis üyesi aday listeleri arasında, kadın adayları en çok tercih eden parti 68 adayla CHP oldu.

CHP'DE 68 KADIN MECLİS ÜYESİ ADAYI

CHP'de kadın meclis üyesi adaylarının oranı yüzde 16 oldu. 68 kadına listelerde yer veren CHP'de ilçelerin Büyükşehir Belediye Meclisi'ne göndereceği üye sayı sınırlaması içinde tek isim yer alıyor; CHP Muratpaşa Belediye Meclis üyesi, 2'nci sıra adayı Songül Başkaya seçilmeye en yakın aday.

CHP en çok kadın adayı, 37 ismin bulunduğu Muratpaşa Belediye Meclisi için gösterdi. Toplam 10 kadına listesinde Muratpaşa için veren CHP'de Gülay Akın 8, Nuran Yılmaz 12, Mutlugül Tarım 13'üncü sıradan aday gösterildi. Diğer adayların yerleri ise liste sonu oldu. CHP listesinin son iki sırasında 32'nci sırada Selma Doydu ve 33'üncü sırada Sema Alın yer aldı.

Konyaaltı'nda ise CHP'de bir ilk yaşandı ve kontenjan birinci sıra adayı olarak bir kadını gösterdi. Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek seçimi kazanırsa meclis üyesi olabilecek avukat Cansel Tuncer'e, birinci sırada yer verildi. 9 kadın adayın yer aldığı listede kadınlar, en iyi sırayı 13'üncü yerden Büşra Birgen'le gördü. CHP Kepez'deyse 6 kadına yer verildi. Orada en iyi sıra 20'nci sıra adayı Mübeccel Yıldırım'a ait oldu.

CHP Aksu ve Döşemealtı listelerinde kadın aday göstermedi. Kemer'de üç kadına listesinde yer veren CHP, iki ismi listenin son sırasına, diğer aday Ayşe Altay'ı ise kontenjan listesinin son sırasına yazdı. 8 kadının yer aldığı Manavgat listesinin de son üç sırasını kadınlar paylaştı.

AK PARTİ'NİN BÜYÜKŞEHİR GRUBU ERKEKLERDEN OLUŞACAK

Ak Parti'de ise 423 kişilik listede 45 kadın aday var. Ak Parti'de kadınların bulduğu en iyi yer, Konyaaltı'nda Rus asıllı Türk vatandaşı İrina Balcı'yla kontenjan sırasından birincilik oldu. Ak Parti Konyaaltı'nda seçim kazanamazsa, 101 kişilik Büyükşehir Belediye Meclisi'ne taşıyacağı tek bir kadın aday bulunmuyor.

4 kadın meclis üyesi adayının yer aldığı Konyaaltı'nda Gaye Doğanoğlu ve Elif İstek 4'üncü ve 5'inci sırada yer alırken, Konyaaltı adaylarından Halise Paşayiğit, diğer kadın adaylar gibi seçilmesi neredeyse imkansız yerden listede.

Ak Parti Muratpaşa'da 6 kadın belediye meclis üyesi adayı gösterildi. Muratpaşa'da kadınlara verilen en iyi yer 7'nci sırada Ayşe Barçin'in oldu. Onu 9'uncu sırada Bengül Hatipoğlu takip etti. Ak Parti, 37 belediye meclis üyesi adayın yazıldığı Kepez'de, sadece 2 kadın aday gösterdi. Hatice Sütçü 7'nci sıradan, Elif Derya Canbulut 12'nci sıradan aday oldu. Aksu'da tek bir kadına dahi listelerde yer verilmezken, 2 kadın adayın bulunduğu Kemer listesinde Ak Parti 3'üncü sırada aday gösterdiği Emine Canik'le Kemer meclisine bir kadın üye taşıyabilecek. Kemer'in 2'nci kadın adayı Elif Soysal ise listenin son sırasında yer aldı.

MHP'DE DURUM

MHP'de ise şu ana kadar 11 ilçenin belediye meclis üye aday listesi açıklandı. Aralarında Muratpaşa, Kepez, Alanya, Serik ve Manavgat gibi büyük ilçelerin yer aldığı listelerde MHP, 26 kadın adaya yer verdi. Ne CHP ne de AK Parti'nin kadın aday göstermediği Aksu'da MHP, kontenjan 2'nci sırada Zeliha Metin ve listenin 12'nci sırasında Güzel Sarıtekeli'yi aday gösterdi. MHP, Gazipaşa'da avukat Nazmiye Gül Özgörü'yü listenin başına yerleştirirken Kemer'de de Aslı Bayar Ulukapı'yı kontenjandan birinci sırada gösterdi. MHP Kepez listelerinde bir tek kadın adaya dahi yer vermezken, Muratpaşa'da kadınlara uygun görülen en iyi sıra 10'unculuk oldu. MHP adayı Perihan Bal'ın 10'uncu sıradan girdiği listede 3 kadın üye daha yer alıyor. (FOTOĞRAFLI)