ANTALYA İl Sağlık Müdürlüğü koordinatörlüğünde Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ve Slovenya ile Çek Cumhuriyeti'nin ortaklaşa yürüttüğü 'ambulans ve itfaiye çalışanlarına yönelik kurtarma tekniği eğitimi' adlı proje tanıtıldı.

Avrupa Birliği destekli proje kapsamında İl Sağlık Müdürlüğü ve Büyükşehir İtfaiye Daire Başkanlığı'ndan oluşturulacak ekip, Slovenya ve Çek Cumhuriyeti'nde arama kurtarma ile temel yaşam desteği teknikleri hakkında eğitim alacak. Ekip, daha sonra Antalya'da diğer görevlileri eğitecek. Projeyle olası kazalarda, sağlık ve itfaiye ekiplerinin koordineli bir şekilde hızlı ve planlı müdahale etmesinin amaçlandığı belirtildi.

DOĞRU KURTARMA KURTARIR

İl Sağlık Müdür Vekili Murat Özdemir, toplantıda yaptığı açıklamada, kurtarma faaliyetlerinin planlı, düzenli ve hızlı bir şekilde yapılmasının hasta ya da yaralının hayatta kalma olasılığını doğrudan etkilediğini söyledi. Özdemir, kurtarma ekibinin yeterli bilgi ve becerisinin olaya müdahaleyi kolaylaştırdığını anlattı.

Mesleki eğitim projesi kapsamında AB'den hibe hakkı kazanıldığını aktaran Özdemir, projenin AB standartlarında özel kurtarma ve temel yaşam desteği konularında ambulans ve itfaiye ekiplerini bilgilendirme, ekipler arasında koordinasyon ve işbirliği sağlanmasının amaçlandığını dile getirdi.

Proje kapsamında İl Sağlık Müdürlüğü, İtfaiye Daire Başkanlığı personelinden seçilecek eğiticilerin proje ortaklarından Slovenya ve Çek Cumhuriyeti'nde 'eğiticilerin eğitimi' programına yerleştirileceğini kaydeden Özdemir, ekibin yurda dönünce de uygulayıcı eğitimi vereceğini söyledi. Özdemir, eğitimlerin tüm illerde örnek teşkil edilecek şekilde tanıtım ve yaygınlaşmasının sağlanacağını ifade etti.

PROJE 2015'E KADAR SÜRECEK

Projenin Uluslararası Koordinatörü ve İl Sağlık Müdür Yardımcısı Mehmet Fatih Gülşen, 31 Mayıs 2015'a kadar sürecek projeyle ilgili şu bilgileri verdi: "Ambulans hizmeti veren sağlık personeli (doktor, paramedik ve acil tıp teknisyenleri), ipli kurtarma teknikleri ile enkazlardan, sıkışmış araçlardan kurtarma teknikleri konusunda, itfaiye çalışanları da temel yaşam desteği konusunda profesyonel değiller. Ambulans ve itfaiye çalışanlarının alacakları eğitimler, onlara AB standartlarında en iyi uygulamaları öğrenme fırsatını sunarken, acil durumlara, ulaşımı zor ve tehlike altındaki yerlerde meydana gelen vakalara müdahale konusunda iki ekibin koordine çalışmaları sağlanacaktır."

Vali Yardımcısı Hüseyin Ece kurtarma eğitiminin bilinçli insanlar tarafından alınarak yaygınlaştırılmasının önemini vurguladı. Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Cemal Öcal da belediye tarafından arama kurtarma köpekleri yetiştirme çalışması yaptıklarını anlattı. Toplantıya projenin yabancı ortaklarının temsilcileri de katıldı. (FOTOĞRAFLI)