İZMİR’in Aliağa ilçesinde cadde ve sokaklardaki çöp konteynerlerini yer altına alan Aliağa Belediyesi çevre ve halk sağlığı açısından kentin 10 pilot noktasında uygulamayı hayata geçirdi.
Aliağa’yı 10 ayrı bölgeye ayırarak 80 kişilik ekibiyle 3 bin 500 çöp konteynerinden günde yaklaşık 65 bin kilogram çöp toplayan Aliağa Belediyesi temizlik işleri ekipleri, çöp konteynerlerini geliştirilen özel hidrolik sistemle yer altına alıyor. Uygulanan proje ile öncelikli olarak 10 ayrı pilot bölgede çöp toplama noktası belirlendi ve modern çöp depolama konteynerleri hizmet vermeye başladı. İlçedeki katı atıkların daha planlı ve insan sağlığına uygun biçimde toplanmasını sağlamak amacıyla geliştirilen uygulamanın yaygınlaştırılacağı bildirildi.
HALK SAĞLIĞI VE KENT ESTETİĞİ
CHP’li Aliağa Belediye Başkanı Ömer Turgut Oğuz, Aliağa’yı çağdaş bir görünüme kavuşturacak hizmetlere önem verdiklerini belirterek, “Kent temizliği, halk sağlığı ve estetiği açısından önemli bir uygulamayı pilot olarak başlattık. Koku, çirkin görüntü ve çeşitli sakıncaları ortadan kaldırıyoruz. Şimdilik 10 ayrı noktada pilot uygulamayla sistemi deniyoruz. Uygun olan cadde ve sokaklarda bu sistemi yaygınlaştırmak istiyoruz” dedi.
Yaklaşık 2 yıl ömrü olan yer üstü çöp konteynerlerinin yerine çöp konteyner sisteminin kullanım ömrünün 6 yıla kadar çıkacağını vurgulayan Oğuz, tasarruf sağlanacağının altını çizerek sistemin nasıl işleyeceği ile ilgili şu bilgileri verdi:
“Konteynerler asansörlü sistemle yeraltına yerleştiriliyor. Vatandaşlar, zeminde bulunan pedala basarak çöp konteyner kapağını açacak ve çöpünü atacak. Belediye çöp toplama aracındaki hidrolik sistem ile çöp konteynerler yukarıya kaldırılarak çöpler araca toplanacak. Boş konteyner yine asansör sistemiyle yerine indirilerek vatandaşın kullanımına hazır olacak”
ALİAĞA, ()
FOTOĞRAF