AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, yerel seçimde rakipleriyle mücadele edeceği “A Takımı'nı açıkladı. İlçe belediye başkan adayları özellikle Karaburun, Balçova, Karabağlar, Aliağa, Bornova, Seferihisar, Kemalpaşa, Bergama ve Gaziemir ilçe teşkilatlarında sıkıntı yarattı.
AK Parti İzmir’in 30 ilçesinin 27’sinde yerel seçim yarışına gireceği adayları açıkladı. Aylardır beklenen liste, AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binalı Yıldırım’ın adayları tespit ederken anket sonuçlarını dikkate aldığını ortaya koydu. Aday listesinde milletvekillerinin, il yönetiminin pek etkili olmadığı görülse de Gaziemir, Kemalpaşa, Balçova ve Bayraklı adayları, İzmir Milletvekili Aydın Şengül etkisini gözler önüne serdi. Cemaate yakın olduğu düşünülen isimlerin aday gösterilmemesi dikkat çekti.
FEDAKAR ADAY
Uzun zamandır bu göreve hazırlanan AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli’nin, Konak Belediye başkan adayı gösterilmesiyle, seçilemese bile ilk genel seçimde daha üst sıralardan milletvekili adayı olma şansını yakaladığı ileri sürüldü. Üstelik Denizli partisi için zor olan bu yarışa sol dizindeki lif kopması nedeniyle koltuk değnekleriyle girecek.
BERGAMA’DA ŞAHİN’E TEPKİ
Adaylar açıklandıktan sonra partinin Karaburun, Balçova, Karabağlar, Aliağa, Bornova, Seferihisar, Kemalpaşa, Bergama ve Gaziemir ilçe teşkilatlarında sıkıntı yaşandı. Bergama’nın köylerinde tanınan İl Genel Meclis Üyesi Hasan Şahin’in adaylığının teşkilatta tepkiye neden olduğu öğrenildi. Teşkilat, Bergama’dan aday adayı olduğu halde Dikili’den aday gösterilen Ahmet Dağdelen’e destek veriyordu. Şahin’in ilkokul mezunu olması da tepkilerde etkili oldu.
“İŞİMİZ MUCİZELERE KALDI”
Gaziemir’de teşkilat içinde birinci çıkan Coşkun Doğru’nun, telefon anketinde halka sorulmaması tepki çekti. Gaziemir’de Optimum Outlet’teki bir tatlıcı zincirinin şubesini (Özsüt) İzmir Büyükşehir Belediyesi Grup Başkanvekili Kenan Çakar’la birlikte işleten Kerem Baykalmış’ın aday gösterilmesi, parti içinde “İşimiz mucizelere kaldı” yorumlarına da neden oldu.
“ARİF UĞURLU İLE KEMALPAŞA’DA 3. PARTİ OLURUZ”
AK Parti’nin Arif Uğurlu’yu aday gösterdiği Kemalpaşa’da, yıllardır aile hekimliği yapan amcası Ahmet Bektaş’ın partinin kurucuları arasında yer aldığını belirten Erol Pektaş, kendisinin aday gösterilmemesi kararına sert sözlerle şöyle tepki gösterdi:
“Anketlerde birinci çıkıyorduk. Son bir anket yapıldı. Oyun oynandı, benim ismimi koymadılar. İl ve ilçe başkanlığına durumu bildirdim. Bu oyunu İzmir Milletvekili Aydın Şengül’un düzenlediğini öğrendim. 2009 seçimlerinde de Şengül aynı oyunu oynadı. Çünkü Arif Uğurlu Şengül’in iş ortağı. AK Parti bu seçimde üçüncü parti çıkar. Ben olsaydım birinci olma ihtimalimiz çok yüksekti. Benim bu toplumdaki varlığımın araştırılmasını istiyorum. Anketlerde manipülasyon yapıldı.”
ANKETTEN ÇIKTI TEŞKİLATÇI ADAYLARI SOLLADI
AK Parti’nin en sürpriz adayı Karabağlar’da Necip Kalkan oldu. İzmir Ticaret Odası eski Meclis Başkanı Kalkan, 2011 seçimlerinde milletvekili adayı olmayı başaramadığı partiden bu kez belediye başkan adayı gösterildi. Teşkilattaki şok, Kalkan’ın akşam ilçe başkanlığını ziyaret edip, “Arkadaşlar, siyaset böyle bir şey. Ben milletvekilliğine talip oldum ama gösterilmedim. Karabağlar yarışında bana şans verildi. Bize düşen birlik ve beraberlik içinde bu ipi gögüslemek. Teşkilat olmadan yapamam. Desteğiniz şart” sözleriyle biraz olsun hafifledi. Karabağlar’da favori gösterilen Nazmi Kalyoncu’nun “Başbakan’a destek şart, sahipsiz bırakmayalım” tweet’leri de tansiyonu düşürdü.
Necip Kalkan’ın aday gösterilmesinde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar’ın etkisinin yanısıra anketlerde açık ara önde çıkmasının etkili olduğu öne sürüldü.
DÜNÜRÜNÜN DÜNÜRÜNE YENİLDİ
Binali Yıldırım’ın yakasına AK Parti rozeti taktığı DYP eski Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Ulupınar hiçbir ilçeden aday gösterilmedi. bu sonuçta Ulupınar’ın Karabağlar’da ısrar etmesinin etkili olduğu öğrenildi. Karabağlar yarışını dünürü Abidin Necimoğlu’nun dünürü olan Necip Kalkan lehine kaybeden Ulupınar, kırgın olmadığını mesajını şu sözlerle verdi:
“Bana “Karabağlar’a teşkilattan birini koyacağız' dediler. “Dışardan biri konulacaksa ben hazırım' dedim. Bu partide benim alın terim yok. Hiçbir emeğim yok. Hiç kimsenin hakkını yemeye de hakkım yok. Eğer teşkilattan birini yetersiz görür ve dışarı bakarsanız “Ben oradayım ve ben bu göreve talibim' dedim. Gerçekten kırgın, küskün değilim. Bir pazarlık sonucu gelmedim. Bu da bunun en büyük ispatı. Başbakan’a destek olabilirim düşüncesiyle geldim. Hala aynı düşüncedeyim. Görev verirlerse seçimde çalışırım. Aday gösterilmememde suçlu aranmasın. Listede olmamamın tek nedeni ben ve prensiplerim. AK Parti’de olma ihtiyacını hissettiğim için geldim. Tarafımı belli etmek için geldim. Herhangi bir makam ve mevki kaygısı ile hareket etmedim. Bugünkü pozisyonundan son derece rahat ve huzurluyum. Ben bu yaştan sonra kendi ikbalim için inanmadığım hiçbir yere gitmem, çalışmam ve mücadele etmem. Bundan sonra tek düşüncem vardır. Türkiye’nin istiklali ve ikbalidir.”
12 YILIN SONUNDA BURUK
AK Parti Bornova’da, İl Genel Meclisi Üyesi İlhan Kaya’yı aday gösterdi. Anketlerde önde çıkan Kaya, 12 yıldır teşkilatlarda emek veren eski İlçe Başkanı Hüseyin Özkan’a karşı ipi gögüsledi. Ancak Özkan buruk olduğunu saklamadı ve şöyle konuştu:
“12 yıl çok iyi işler yaptım. Yapmacık değilim. Köylü çocuğuyum ama kırsalda da merkezde de vardık. 12 yıl boyunca hiçbir yere bir talebim olmadı. Adaylık için istişareler yapıldı, görüşler alındı ve bana “istifa et' dendi. 12 yılın sonunda bir burukluğum var.”
EĞİLİM YOKLAMASI NE İŞE YARAR
AK Parti’nin Seferihisar’da iki dönem başka partiden belediye başkanlığı yapan Hamit Nişancı ile yola çıkması da teşkilatta sıkıntı yarattı. Binali Yıldırım’ın iki hafta önce Nişancı’nın yakasına rozet takınca ilçe yönetiminde istifa söylemleri başladı. Teşkilat sadece anket sonuçlarına bakılmasına tepki göstererek, “Milletvekilleri, eğilim yoklaması ne işe yarar” dedi. Seferihar eski İlçe Başkanı Ümit Cingöz, “Hayırlı olsun” dedi.
KONVOY’DA DİNLEDİ
Pazartesi günü (dün) aday listesini açıklayan AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, salı günü seçim üssü olan Konvoy Plaza’da aday gösterilmeyen bazı aday adaylarını dinledi. Yıldırım’ın Urla, Karşıyaka ve Güzelbahçe adaylarını hafta sonuna kadar açıklayacağı öğrenildi. AK Parti 24 Ocak Cumartesi günü saat 14.00’te Halkapınar Spor Salonu’nda düzenlenecek törenle adaylarını kamuoyuna ilan edecek. Yıldırım’ın seçim sloganları da aynı gün açıklanacak.
Elif DEMİRCİ / İZMİR, ()
FOTOĞRAF