ALTERNATİF ya da tamamlayıcı tıp yöntemleri arasında yer alan ve kas-iskelet sistemi üzerinde elle tedavi uygulayan osteopati uzmanları, ağrıyı değil ağrının sebebini ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Fizyoterapist ve osteopat İbrahim Ayda, osteopati ile vücudun kendi kendini iyileştirme fonksiyonunu uyandırdıklarını söyledi. Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi-Rehabilitasyon Bölümü'nden mezun olan ve 5 yıl osteopati eğitimi alan İbrahim Ayda, "Ağrıyı yok etmeyi değil ağrıya yol açan nedeni ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Osteopati tedavi yöntemiyle vücudun kendi kendini iyileştirme fonksiyonunu uyandırıyoruz" dedi.

VÜCUT ORKESTRA GİBİDİR

Vücudumuzdaki tüm yapıların kendilerine özgü hareket ve ritimleri olduğunu söyleyen osteopat İbrahim Ayda, "Bu ritimler, uyumlu çalışan bir vücutta birleştiğinde senfoni orkestrası gibi tek ses verir. Yani sağlıklıdır. Bunları endojen ve eksojen faktörler (hareketsizlik, beslenme, çevresel faktörler) negatif etkilerse sistem kendi içindeki dolaşımında bozulması ile yeterince beslenememeye başlar. Vücut, şartlar çabuk düzeldiğinde savunma sistemi sayesinde kendi kendini yeniler. Negatif etkenler uzun sürerse sistemlerde hareket kısıtlılığı başlar, gittikçe vücudun iyileştirme gücü kaybolur" diye konuştu.

VÜCUDU BİR BÜTÜN OLARAK GÖRMEK

Osteopatinin vücudu bir bütün olarak gördüğünü anlatan İbrahim Ayda, sözlerini şöyle sürdürdü: "Örneğin, belinizde bir problem varsa klasik tıp orayla ilgilenir ve tedavi eder. Ancak osteopatide hastalığın kaynağının neresi olduğu bulunur. Bunun için hastadan iyi bir hikaye alınır. İyi bir hikaye ile teşhisin yüzde 85, 90'ını koyarız. Sonra görsel, manüel, deri ve organ muayenelerini yaparak sorunlu bölgeyi buluruz."

Türkiye'de osteopatinin çok az bilindiğine dikkati çeken Ayda, osteopatinin ülkemizde yeni bir meslek olduğunu, Almanya'daki kriterleri uygulayan Uygulamalı Osteopati Okulu'nun bu alanda eğitim sunduğunu söyledi. (FOTOĞRAFLI)