AK Parti’li Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hüseyin Tanrıverdi’nin “Konut sorununu TOKİ ile çözeceğim” sözlerine cevap veren CHP Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Özgür Özel “Konut sorununu TOKİ ile çözeceğim demek Manisa’ya ihanettir” dedi.
Manisa’daki konut sorununu belediye başkan adayları CHP’li Özgür Özel ile AK Parti’li Hüseyin Tanrıverdi’yi karşı karşıya getirdi. Tanrıverdi’nin Manisa’daki konut sorununu çözecek tek partinin AK Parti olduğunu öne sürerek, “Konut açığı Manisa için çok büyük bir sorun. 2004-2009 yılları arasında AK Parti döneminde Manisa’ya TOKİ ile yaklaşık 2 binin üzerinde konut ürettik. Oysa MHP’li belediye 5 yılda hiç konut üretemedi. Biz TOKİ ile birlikte ve belediye imkanları dahilinde konut üreteceğiz. CHP’nin zaten bunlara aklı ermez. Onlar işin edebiyatını yapar ama biz işini yaparız. Bu konuda TOKİ ile konuşmalarımızı yaptık. Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır” diye konuşması CHP’li Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Özgür Özel’in tepkisine neden oldu. Yazılı bir açıklama yapan Özel, Tanrıverdi’nin seçim çalışmaları kapsamındaki tüm konuşmalarında yaptığı yorumları hatırlatarak “Şimdiden Manisa dışındaki bazı inşaat firmalarına söz veriliyor. Manisa’nın konut sorununu ’TOKİ ile çözeceğim’ demek, Manisa’daki gelişmiş inşaat sektörünü yok saymak demektir. Bu anlayış Manisa’ya ihanet etmek, Manisa’nın bugününe ve yarınına güvenmemek demek” dedi.
“YANDAŞLARA RANT SAĞLAMA” İDDİASI
İmarın basit bir inşaat projesi olmadığını hatırlatan Özgür Özel, ülkenin her yerinde grileşmenin başladığını söyleyerek, 11 yıllık AK Parti zihniyetinin yaptığı tek tip ve bir süre sonra dökülmeye başlayan konut anlayışından ileri geldiğini ileri sürdü. Manisa’da başarısını örnek kent parçaları kurarak kanıtlamış on binlerce yapı kooperatiflerinin bulunduğunu da vurgulayan Özel, “Büyük inşaat firmaları varken, TOKİ’yi öne çıkarmak sadece ve sadece yandaşlara rant sağlamak içindir. Hiçbir proje üretmeden ve de TOKİ’yi siyasi propoganda aracı olarak kullanarak Manisalıların gözünün içine baka baka onlara güvenmediğini, inanmadığını ve gerçekten Manisa’ya değil, rantı dağıtacağı şirketlere hizmet edeceğini açıkça ifşa etti. Bugün Manisa’da TOKİ konutlarının kimlere verildiği araştırıldığında amacın fakir fukarayı konut sahibi yapmak olmadığı rahatlıkla görülebilecek. Kaldı ki, TOKİ konutlarının hiçbirinin projelerini, mimarisini inşaatını Manisalı şirketler yapmadı. İnşaatlarda Manisalılar çalıştırılmadı. TOKİ eliyle konut üretim modeli, kentin mimarını, mühendisini, işçisini ve halkını yok sayan, düşüncelerine ve emeğine değer vermeyen ilkel bir modeldir” diye konuştu.
“MANİSALI KAZANACAK”
TOKİ’nin Türkiye“nin çeşitli yerlerinde konut inşa ederken şehrin kendine özgü dokusunu gözetmediğini de sözlerine ekleyen CHP’li Aday Özel, estetikten yoksun, aynılaştırılmış tek tip binalar yaptığını iddia etti. Manisa’nın öz kaynağını yine Manisalıya aktarmak istediklerini dile getiren Özel, konut üretirken uygulayacağı modelle ilgili olarak şunları ifade etti:
“Konut üreteceğiz, ürettiğimiz konutların üretiminde çalışan, her bir biriminde emek veren vatandaşımızın emeğini de yine ona vereceğiz. Konutu Manisa’daki müteahhit yapacak, projesini Manisa’daki mimar, mühendis çizecek, çivisi dahi Manisalı nalburdan alınacak. Boyası da, tuğlası da çimentosu da Manisa’daki firmalardan olacak. Biz Manisa’ya yapılan TOKİ’nin de diğer projelerin de Kayseri’deki, Hatay’daki, Rize’deki, Konya’daki müteahhidi zengin ettiğini biliyoruz. Manisa kendi öz kaynağını kendi içinde döndürmek zorundadır. Ancak bu sayede bu kentte yaratılan değer bu kentte kalacak. Bu yöntem ile bizler, her yıl merkezde 1500 konut, 5 yılda 7500 konut üreteceğiz.”
FOTOĞRAF