BORNOVA Belediyesi’nin konuğu olarak kente gelen ABD Tennessee Eyaleti Knoxwille Şehri Belediye Başkanı Madeline Anne Rogero, kadının siyasetteki yerini ve bu konuda yapılması gerekenleri anlattı.
ABD’nin Knoxwille Şehri Belediye Başkanı Madeline Anne Rogero’nun konuk macı olarak katıldığı “Kadının Aktif Siyasete Katılımı’ başlıklı söyleşi ABD’nin Türkiye Büyükelçiliği ile Bornova Belediyesi’nin işbirliğinde Bornova Belediyesi Nikah Salonu’nda gerçekleşti. 450 Türk’ün yaşadığı Knoxwille’i slaytlar eşliğinde anlatan Madeline Anne Rogero, kentin ilk kadın belediye başkanı olduğunu ve daha önce aynı koltukta 67 erkeğin oturduğunu söyledi. Dokuz kişilik kent konseylerinde iki kadının yer aldığına dikkat çeken Knoxwille Belediye Başkanı Madeline Anne Rogero, kadın ve erkeğin düşünce tarzlarının farklı olduğunu belirterek, “İşte bu nedenle birlikte çalışmamız çok önemli. Böylece masaya değişik proje ve fikirler gelir. Ortaya daha güzel şeyler çıkar. Şu an Amerika’daki kadın başkan oranı yüzde 13. Bu oran yüzde 50 olmalı. Yani daha çok yolumuz var” dedi.
Kadın-erkek eşitliği ve yaşanan sorunları paylaşmanı önemli olduğunu ifade eden Amerikalı Kadın Belediye Başkanı, Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır’dan övgüyle söz etti. Söyleşi öncesi makamında ziyaret ettiği Başkan Sındır ile sohbet etme imkanı bulduğunu söyleyen Rogero, “Sayın Sındır gibi başkanlar her yerde olsa bu tip toplantıları yapmamıza hiç gerek kalmaz. Kendisinin kadınlara büyük destek verdiğini biliyorum. Bu yüzden kadınlar da ona destek olmalı” diye konuştu.
Başkan Rogero’ya paylaşımları için teşekkür eden Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır ise kadın ve erkeğin aynı sıralardan geçmesi, aynı eğitimi almasına rağmen, hep kadının siyasette kedine yer bulmaya çalıştığı, erkek için böyle bir sorunun söz konusu olmadığını söyledi. Türkiye’nin kadına seçme seçilme hakkını veren ilk ülkelerden biri olduğunu hatırlatan Başkan Sındır, “Kadınların kota bile olmadan erkeklerle aynı pozisyonlarda ve görev alanlarında olmaları gerekiyor. Ama bunun olması için önce daha fazla kadının aktif olarak siyasetin içerisine girmesi gerekiyor” dedi.
FOTOĞRAF