İZMİR’in Konak İlçesi’nde uygulanmakta olan “Atık Pil Geri Dönüşüm Projesi' kapsamında 2009 yılından beri toplanan atıl pil miktarının 16 tona yaklaştığı bildirildi.
Piller kullanıldıktan bir süre sonra bozulmaya başlıyor. Bu esnada çevreye zarar veren çeşitli zehirli maddeler vücuda girdiğinde, sağırlık gibi nörolojik bozukluklara, merkezi sinir sisteminin tahribine ve kansere, böbrek, karaciğer, beyin dokularının tahribine, hatta sakat doğumlara neden olabiliyor. Uygun şekilde bertaraf edilmeyip, rastgele atıldığında doğaya ve çevreye de zarar veriyor. Bu nedenle Konak ilçe sınırlarında 2009 yılında, “Atık Pil Geri Dönüşüm Projesi' başlatıldı. Proje ilköğretim ve lise düzeyindeki okul, işyeri, hastane, sağlık kuruluşları, mahalle muhtarlıkları, büyük ölçekli fotoğraf stüdyoları, alışveriş merkezleri ve otellerde yürütüldü. İzmir Büyükşehir ve Konak belediyeleriyle Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) arasında imzalanan protokolle ilçe sınırları içindeki bütün okullara, devlet hastanelerine, muhtarlıklara ve büyük fotoğraf stüdyolarına, bugüne kadar toplam 750 adet atık pil toplama kutusu yerleştirildi. 2009 yılında 2 bin 925 kilogram ile başlayan proje kapsamında, beş yılda, evsel atıklardan ayrı toplanan atık pil miktarı yaklaşık 16 tona ulaştı. Evsel atıklara karışmadan toplanan piller, çevreye ve sağlığına zarar vermeden imha edildi.
Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, başarılı bir kampanya yürütüldüğünü ve vatandaşların da duyarlı davrandığını söyledi. Çevre ve insan sağlığı için tehdit oluşturması sebebiyle çok titiz bir çalışma yaptıklarını ifade eden Başkan Tartan, içinde birçok kanserojen madde bulunduran pillerin, Harmandalı Çöplüğü'ndeki özel döküm alanlarında imha edildiğini söyledi.
Konak’ta 2009 yılında 2 bin 925, 2010’da 3 bin 550, 2011’de 4 bin 314, 2012’de 2 bin 670, 2013’te 2 bin 364 kilogram atık pil toplandığı bildirildi.
FOTOĞRAF