ANTALYA 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Esra Yiğit Aş, geçen yıl 2 milyon civarında çağrıdan yüzde 70'inin merkezin sorumluluğu dışında olduğunu belirterek, zaman zaman vatandaşların görevlilerle sohbet etme, yemek, su, tüp siparişi verme, telefonunu çalıştığını kontrol etme, görevlilerin sesini beğendiği gibi ilginç gerekçelerle aradığını belirtti.
Antalya'da Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen etkinlikte 11 Şubat 112 Günü çeşitli etkinliklerle kutlandı. Kutlamalarda 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Afet Acil Durum Müdürlüğü ile Orman Bölge Müdürlüğü personeli ve kurtarma araçları tanıtıldı. Etkinlikte çocuklara araçlar hakkında bilgi verildi, farkındalık yaratmayı amaçlayan etkinlikler düzenlendi.
112 NUMARASININ KULLANIMI ANLATILDI
Etkinlikte işitme engelli çocuklar ile öğrencilere 112 çizgi film gösterimi, şarkılar, kukla şovu, illüzyon gösterisi, boyama faaliyetleri gerçekleştirildi. Çocuklara ve vatandaşlara 112 acil çağrı numarasının önemi, nasıl ve ne zaman kullanılması gerektiği anlatıldı.
Etkinliği Antalya Vali Yardımcısı Hüseyin Ece, 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Esra Yiğit Aş da katıldı. Etkinlikte Vali Yardımcısı Ece ile ilgili kurumların personeli çocuklarla birlikte fotoğraf çektirdi. Etkinlik hakkında bilgi veren Antalya 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Esra Yiğit Aş, 2009 yılından itibaren 11 Şubat'ın 112 Günü olarak kutlandığını anlattı.
İLGİNÇ ÇAĞRILAR
Etkinliğin 112 numarasının doğru kullanımı ve 112 Acil Tek Çağrı Merkezi uygulamasının tanıtımı için düzenlendiğini aktaran Esra Yiğit Aş, Antalya'da geçen yıl merkeze 2 milyon civarında çağrı ulaştığını kaydetti. Çağrılardan yüzde 30'unun acil vakaları olarak değerlendirildiğini, yüzde 70'inin ise merkezin görevi dışındaki durumlardan oluştuğuna dikkati çeken Esra Yiğit Aş, vatandaşlara 112 numarasının amacı doğrultusunda kullanılması yönünde çağrı yaptı.
112 Acil Çağrı Merkezi'ndeki görevlilerin acil durumda yaralı ya da hastaya en kısa sürede sağlık veya kurtarma ekibi göndermek amacıyla görev yaptığına değinen Esra Yiğit Aş, zaman zaman vatandaşların görevlilerle sohbet etme, yemek, su, tüp siparişi verme, telefonunu çalıştığını kontrol etme, görevlilerin sesini beğendiği gibi ilginç gerekçelerle aradığını belirtti.
MOBİL KOMUTA ARACI
Etkinlikte ayrıca Antalya 112 Acil Çağrı Merkezi'ne geçen hafta alınan mobil komuta aracının da tanıtımı yapıldı. Olası afette merkezin çalışamaz hale gelmesi durumunda mobil çağrı merkezi olarak kullanılması amacıyla tasarlanan araç hakkında bilgi veren Esra Yiğit Aş, “Aselsan tarafından özel olarak üretilen araç, afet anında olay yerinde koordinasyon merkezi, aydınlatma internet, telsiz istasyonu, ekiplerin koordinasyonunu sağlayan araç tam donanıma sahip" diye konuştu.
Müdür Aş, biri Antalya'da olmak üzere Türkiye'de toplam 4 mobil komuta aracı bulunduğunu kaydetti. (FOTOĞRAFLI)