GAZİANTEP, () - GAZİANTEP Zirve Üniversitesi Siber Güvenlik Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Serdar Pehlivanoğlu, kriptolu telefonların normal şartlarda dinlemenin mümkün olmadığını belirterek, "Kriptolu telefonlar sinyalleri güvenilir kod ve algoritmalar ile şifreledikleri için normal şartlar altında yasa dışı dinleme imkansızdır. Fakat teorinin uygulamaya geçirilmesinde yapılması muhtemel hatalar ve yanlış kullanımlar şifreleme mekanizmalarını geçersiz kılabilir" dedi.
Zirve Üniversitesi Siber Güvenlik Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Serdar Pehlivanoğlu, kriptolu telefonların normal şartlar altında yasadışı olarak dinlenemeyeceğini söyledi. Kriptolu telefonların sinyallerinin güvenilir kod ve algoritmalar ile şifreledikleri için normal şartlar altında yasa dışı dinlemenin mümkün olmayacağını belirten Yrd. Doç. Dr. Pehlivanoğlu, "Fakat, teorinin uygulamaya geçirilmesinde yapılması muhtemel hatalar ve yanlış kullanımlar şifreleme mekanizmalarını geçersiz kılabilir. Örneğin, bir kriptolu telefon bir başka kriptosuz telefon ile haberleşmesi şifreli olamaz. Şifreleme gerçekleşmeden önce veya gelen şifre çözüldükten sonra yapılan dinlemeler mümkündür. Çok sağlam ve kırılması zor bir kapınız olabilir ama anahtarı üzerinde bırakmışsanız, beklediğiniz güvenliği bulamazsınız" diye konuştu.
"Kriptolu telefonların şifreleme mekanizmalarını belirleyen ve telefonu üreten kişi veya kuruma güvenmek durumundayız" diyen Yrd. Doç. Dr. Pehlivanoğlu, bu varsayımı minimize edecek önlemler alınabileceğini de kaydetti.
Yasal olarak herkesin kriptolu telefon satın alma hakkına sahip olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Pehlivanoğlu, "Bilgi Teknoloji ve İletişim Kurumu ile kriptolu görüşmeyi sağlayan tüm kod bilgilerini paylaşan herkes kriptolu telefon kullanabilir. Bu sayede BTK istediği zaman kriptolu bir görüşmeyi deşifre edebilecektir. BTK ile bu tür bir bilgi paylaşımı yapma zorunluluğu olmayan kurumlar ülke güvenliği ile doğrudan alakadar olan devletin üst düzeyinde görev yapan kişilerdir" diye konuştu.
Kriptolu BlackBerry telefonlara da değinen Pehlivanoğlu, şunları kaydetti:
"Kriptolu haberleşmeyi destekleyen BlackBerry cihazları mevzuata uygun bir şekilde kripto bilgilerini BTK ile paylaşmak zorunda kaldı. Aksi takdirde bu telefonların Türkiye'deki kullanımı tamamen yasaklanacaktı. Bu konu yasa çıktıktan sonra çok tartışılmıştı."

AHÇ (HK/BT) (FOTOĞRAFLI)