Rusya'nın Krasnodar şehrindeki dünyanın en lüks stadı unvanına sahip olan KrasnodarArena Stadı, bir Türk firması tarafından İtalya'da bulunan Kolezyum'dan esinlenerek inşa edildi. Esta Construction' imzası taşıyan Krasnodar Arena'da olimpik yüzme havuzu, restoran ve alışveriş merkezi gibi çok sayıda aktivite alanı bulunuyor.
DIŞARIDA -25 DERECEYKEN İÇİ 10 DERECE OLABİLİYOR
Çatısı Rusya'da ilk Krasnodar Arena'nın en önemli özelliklerinden biri de Rusya'da bir ilk olan çatısının halat germe işlemiyle yapılmış olması. Isıtmasında da özel bir sistem kullanılan stadyumda, dışarıda hava eksi 25 dereceyken, içeride sıcaklığı artı 10 dereceye kadar çıkartan bir sistem yer alıyor.

Krasnodar Arena'yı farklı kılan bir diğer özelliği de stadı içeriden çepeçevre saran medya ekranı. Yaklaşık 5 bin metrekare yüzeye sahip LED ekranda, görsel şovlar ve karşılaşma hakkında bilgiler gösteriliyor. Yapımına 2013'te başlanan stadyum, 40 ay gibi bir sürede tamamlanarak hizmete açıldı. 210 bin metrekare alan üzerine kurulan stadyum, 27 bin 964 standart, 369 VIP, 2 bin 820 misafir takım seyirci, 182 adet basın ve 2 bin 816 adet business class seyirci koltuğu olmak üzere toplam 34 bin 151 kişilik kapasiteye sahip.
STAT ŞEHİRDEKİ GEZİLECEK TURİSTİK NOKTALAR ARASINA GİRDİ
Seyircilerin sadece maç izlemek için değil, aynı zamanda alışveriş merkezi, restoran, olimpik yüzme havuzu gibi imkanlarından da yararlanabileceği stadyum görüntüsü ile şehirde turistik gezi düzenlenecek noktalar arasında da yerini almış durumda.

Krasnodar Arena stadının proje müdürü Erdal Güner, yapımına 2013'te başladıkları stadı 40 ay gibi bir sürede tamamladıklarını belirterek şunları söyledi:
"120 bin metre kare kulanım alanı ve 34 bin 300 kişilik bir futbol kompleksi burası. Ama seyirci sayısı 40 bin kişiye kadar çıkarılabiliyor. Rusya'nın, aynı zamanda da dünyanın en lüks ve VIP stadı oldu. Bunu bir Türk şirketi Esta Construction olarak yapmış olmak ayrıca bir gurur kaynağı olmuştur bizler için. Stadı bizim için farklı kılan bir başka özellik De Krasnodar Futbol takımının başkan yardımcısı, bizim yönetim kurulu başkanımız Bahattin Demirbilek olması da bizim için projeyi daha farklı kılmıştır.

MEDYA EKRANI
Stadı farklı kılan bir özellik ki bu dünyada bir ilk, o da medya ekranımız. Yaklaşık 5 bin metrekare (4 bin 700 metrekare) yüzeye sahip. Bu bütün stadyumu çepeçevre içerden saran bir medya ekrandır. Bütün statlarda dışarda yer alan medya ekran burada içeride yapıldı. Biliyorsunuz 2018'de Dünya Futbol Kupası müsabakalarında da bu stadyumun yer alabilme olasılığı var. Bundan dolayı da çok kolay bir şekilde kapasitesi 40 bine çıkarılacak şekilde tasarlandı. VIP'lerin olduğu bölüme İspanya'dan getirmiş olduğumuz özel koltuklarla donatıldı. Isıtması, soğutması ve USB sistemi hep koltuklarda bulunmakta. Diğer bütün seyirci koltukları da Almanya'dan getirilmiştir.

"EN ÖZEL MALZEMELER KULLANILDI"
Stadyumun çok ultra lüks olduğunu anlattık, bu da kullanılan ince iş malzemeleri ile alakalı. En özel malzemeler, özellikle de doğal taş işçiliği ile tipik bir kolezyum gibi tasarlanmış ki bu Türk işçisinin bir başarısı olarak adlandırılabilir. Dünyanın en lüks stadyumunu inşa etmekten çok gurur duyduk. En önemli özellik bir ilk olan Rusya'da halat germe sistemi ile yapılmış olan çatısı. Burada çok özel bir ısıtma sistemi kullanıldı ki Rusya burası biliyorsunuz hava ısısı çok düşük. Dışarda hava ısısı eksi 25 derece iken içerde bu sıcaklık artı 10 dereceye kadar getirilebilen bir sistem düzenlendi. Yine medya ekranın stada çok ciddi bir hava kattığını söyleyebilirim. Bu medya ekran çok ciddi ilgi görüyor. Zemini çok özel bir teknolojisi ile yapılmış bir futbol sahası ve rulo şeklinde değil ekme biçiminde yapılmış bir zemine sahip saha. Zeminin havalandırma, sulama, ısıtma sistemleri hep yapıldı."