ABANT İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu, Adıyaman'da mağaradan sızan suların biriktiği havuzda yeni bir canlı türü keşfetti. Prof. Dr. Külköylüoğlu, Gomphocythere cinsi canlı türüne hangi ismi vereceğine karar vermediğini söyledi.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu, sularda yaptığı çalışmalarla omurgasız canlı türleri keşfederek adından söz ettirirken, bu kez ekibiyle birlikte Adıyaman'da yaptığı çalışmada yeni bir canlı türü daha keşfetti. Prof. Dr. Külköylüoğlu, araştırma görevlisi Mehmet Yavuzatmaca ve yüksek lisans öğrencisi Ozan Yılmaz ile birlikte Adıyaman'ın Besni bölgesinde bulunan mağaradan sızan suların oluşturduğu havuzda incelemelerde bulundu. Alınan örnekler üzerinde yapılan çalışmada Gomphocythere cinsi, erkeği ve dişisi olan yeni bir canlı türüne rastlandı.
Prof. Dr. Külköylüoğlu, yeni keşfedilen canlıya hangi ismi vereceği konusunda kararsız olduğunu belirterek, "Bu örnekleri Adıyaman'da Besni bölgesinde bir havuzcuktan topladık. Orada bulunan mağara ağzından akan sudan birikmiş suyla oluşmuş ufak bir havuzdan örneklerimizi topladık. Bu türün canlı hali en yakın İsrail'de biliniyordu. Bu türün orjin kaynağı Afrika ve büyük göllerdir. Bu türün en kuzeydeki dağılım noktasını biz bulduk" diye konuştu.