KAYSERİ'deki Melikşah Üniversitesi ve ABD'deki Tennessee Eyaleti’nden Middle Tennessee State Üniversitesi (MTSU), mevcut dizel ve benzinli araçları hibrid teknolojisine dönüştürmek için ortak çalışma yürütecek. İki üniversite  önümüzdeki yıl hizmete girecek olan Melikşah Üniversitesi İleri Araştırma Merkezi’nde, yüksek verimli hibrid araçlar konusunda ortak çalışmalar yapacak.
Melikşah Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mahmut  Mat, anlaşma kapsamında iki taraf birbirine öğrenci gönderirken, diğer taraftan araştırmada da ortak hareket edeceklerini söyledi. Rektör Prof.Dr. Mat, hibrid araç teknolojisi kapsamında mevcut benzinli ve dizel araçlara hibrid paket konulacağını açıklarken, şöyle dedi:
"Bu paketle özellikle fren enerjisi elektrik enerjisine çevrilecek. Projenin ilk etabında benzinli ve dizel araçların fren kampanaları ve fren mekanizmalarına birkaç parça eklenilerek bu enerjinin elektrik enerjisine çevrilmesi sağlanacak, sonra bu enerji depolanarak özellikle şehir içinde bu elektrik enerjisi kullanılacak. Bu proje için ortak patent başvurusu yapılacak."
Prof.Dr. Mahmut Mat, projeyi birkaç yıl içerisinde tamamlamayı planladıklarını ve projenin gerçekleşmesi durumunda projenin deneme sürüşlerini Kayseri’de yapmayı düşündüklerini ifade etti. Projenin ana araştırma konularından bir tanesinin de araçta yakıt ekonomisini artırarak yüzde 20 ve üzerinde yakıt tasarrufu sağlamak olduğunu ifade eden Rektör Prof.Dr. Mat; "Ekonomi, uzun ömür, verimlilik, hafiflik ve araca ekstra yük getirmemesi, araçta alan daraltmaması diğer araştırma alanları .Umuyorum  işbirliğini geliştiririz" diye konuştu.

OE(OE/İD) (FOTOĞRAFLI)